AB, Türkiye’nin 2014 yılı 17. İlerleme Raporu’nu 8 Ekim’de yayınladı. Eskiden ilerleme raporları yayınlandığında televizyonlarda yapılan özel yayınların yapılmadığını gördük. Sadece gazetelerin dış haber sayfalarında rutin haber ve birkaç köşe yazısından öteye gitmedi. Bence tam tersi, daha fazla önem verilmesi gereken bir rapordu. Basit bir hesapla, Türkiye hakkında Lizbon Anlaşması’nın 6.5 katından fazla ilerleme raporu yayınlandı. Ama bu son rapor, 10 yıldır AB Komisyon Başkanlığı yapan Jose Manuel Barroso ve komisyon heyetinin son Türkiye İlerleme Raporu ve yeni yönetime gelecek ekibe yol haritası olacağı için önemliydi.

Resmi tabloya bakarsak, Türkiye 14 faslı açmış, sadece 1 faslı kapatmış görünüyor. Rapora dair görüşlerini Bloomberg HT’de “Yönetim Katı” programında aldığım yeni AB Bakanı Volkan Bozkır’a göre, rapor dengeli, olumlu yönlerimiz kadar bazı tenkitler de içeriyor. Bozkır, “Önümüzde yapılması gerekenler açısından önemli bir rapor. Bazı tenkitlere katılmıyoruz. Yanlış algılamadan kaynaklanıyor. Bunları yazılı bildireceğiz” diyor.

Hangi tenkitleri olumsuz bulduklarını söylemekten kaçınıyor. Çünkü Bozkır’a göre, AB ile Türkiye arasında artık medya üzerinden konuşma devri kapandı. Bozkır, “Neden yanlış anladıklarını yazılı anlatacağız. Yeni dönemde daha çok bakanımız, daha çok STK’mız Brüksel’e gidecek” diyor.

‘SCHENGEN VİZESİ 3 YILA KALKAR’

Bakan Bozkır’ı dinlerken eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ile yaptığım röportajda söyledikleri aklıma geliyor. Blair, “Önemli olan farklılıklara rağmen müzakere masasında kalabilmektir. Bunu başardığınız zaman sonuç gelecektir” demişti. Bakan Bozkır da, AB hedefinde tüm eleştirilere rağmen 8 yılı nasıl iyi değerlendirdiğimizi anlatıyor. Bozkır, “Bugün siyasi engeller kalksa, gerçek tabloda 8 yıldır yapılan çalışmalar sayesinde 28 fasıl açılmış ve 14 fasıl kapanmış olur. Geri kalanı Kıbrıs sorunu çözülse birkaç ay içinde açarız” diyor.

Önemli olan, bu uyum tamamlandığında her halükârda Türk insanının yasam standardı iyileşmiş oluyor. O yüzden bence 62. hükümetin AB hedefine her zamandan daha fazla sahip çıkmamız gerekiyor. Bakan Bozkır’a göre, Türk müktesebatını AB müktesebatına uyumlu bir hale getirmek için 2 aşamalı ulusal eylem planını önümüzdeki günlerde yayınlanacakmış. 2015 ve 2. etapta 2019 Kasım ayına kadar tüm kurumlar AB’ye uyum kapsamında ne yapacağımızı bilecek. 2 yıl içinde de hedef, AB müktesebatına uyumlu hale gelmekmiş.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun, DEF İstanbul toplantılarında söylediği gibi, “Türkiye’nin AB üyeliğinde başarılı olunması için her iki tarafın sivil toplum kuruluşlarının ve sosyal tarafın daha katılımcı olması gerekiyor” uyarısını unutmamak gerekiyor. Hazır Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, DEF İstanbul toplantılarında 5 yıllık hedeflerinde AB üyeliğini nihayetlendirmeyi söylerken, Başbakan Davutoğlu da 62. hükümete AB üyeliği için eylem planı hazırlatırken, sivil toplum kuruluşları ve medyanın, AB süreçlerinde Gümrük Birliği ve vize konuları başta olmak üzere şimdi her zamankinden daha fazla takipçi olması gerekiyor. Bozkır, “Geri kabul anlaşmasının imzalanmasıyla başlayan süre sonucu Schengen vizesi 3 yıla kalkar” diyor. O yüzden bugün 6. yıllık semineri düzenlenen Boğaziçi Enstitüsü gibi toplantıları ve AB sürecini hiç olmadığı kadar önemsemek gerekiyor.

Advertisement