Advertisement

GE Enerji CEO’su John Krenicki, “Türkiye’de üretime yatırım yapacağız. Bölgede Türk ortaklarla büyümeye devam edeceğiz. Bu ülkede yerel oyuncu olmaya hazırız” dedi

GE Başkan Yardımcısı ve Enerji CEO’su John Krenicki GE’nin Garanti hisseleri satışı sonrası ilk defa Türkiye’yi ziyaret etti. Bankacılıktan çıkan GE’nin yeni stratejisini anlatan Krenicki “Enerji üretimine yoğunlaşmak istiyoruz ve burada pazar çok gelişiyor biz yeni yatırımlar yapmaya, yerel oyuncu olmaya hazırız. Rüzgâr ekipmanları üretim tesisi inşa edeceğiz. Yatırımın detayları bu yıl netleşir” dedi. Anladığım kadarıyla GE Enerji CEO’su Krenicki, Türk ortaklarla Irak ve Rusya’da çalışmaktan çok memnun kalınca Türk ortaklarla enerjide bölgede büyüme kararı almış. Krenicki, “Yakında daha fazla duyurularımız olacak bizi izleyin!” dedi. İşte Krenicki’nin sorularımıza cevapları:

‘1-2 AY İÇİNDE NETLİK KAZANACAK’

* GE Enerji Türkiye’de ve bölgede nasıl büyüyecek?
- Biz Türkiye’de büyük oyuncuyuz ve yenilenebilir enerji, nükleer güç, gelişmiş gaz türbünleri, akıllı şebekelere kadar pek çok farklı iş kolundayız. Ayrıca, Türkiye’de Türk ortaklarımızla Türkiye’nin dışında da iş yapabildiğimiz için çok mutluyum. Irak yönetimiyle görüşmüştük petrol konusunda. Türk ortaklarımızla Irak ve Rusya’da çalışmak bizim için çok önemli. GE Enerji Türk ortaklarla bölgede büyüyecek. Rusya’da da çok iyi işler yaptık. Türk ortaklarımızla birlikte santral kurduk. Şunu kesinlikle söyleyebilirim ki Türkiye bizim için hep çok büyük bir öncelik olacaktır. Sadece enerji değil, diğer gelişen konularda bundan sonra daha fazla duyurularımız olacak. Bunlar önümüzdeki 12 ay içinde daha da netlik kazanacaktır.

* Garanti hisselerini satması ile bankacılıktan çıkan GE’nin Türkiye stratejisi ne olacak?
- Biz bir şirket olarak sınai faaliyetlerimize yoğunlaşmak istiyoruz, dolayısıyla Garanti bizim için çok güzel ve başarılı bir ortaklık oldu fakat kurumsal ve global stra te ji le ri mi ze bakacak olursak finansal hizmetler alanındaki hacmimizi küçültüp hizmetlere odaklanmak istiyoruz, enerji ve sağlık bizim en önemli önceliklerimiz.

‘RÜZGÂR YATIRIMI YAPACAĞIZ’

* Türkiye’de yeni geçen yenilenebilinir enerji yasasını nasıl buldunuz?
- Türkiye’ye 18 ay önce gelmiştim, çok iyi gelişmeler var. Türkiye’nin rüzgâr konusunda çok iyi bir potansiyeli var. Geçen yıl yıllık 500 megavatlık bir yatırım yaptık ve geçmişe bakacak olursak yenilenebilirler çok gelişmiş durumda. Biz de yatırım planlarımıza devam etmek istiyoruz. Türkiye’de çok yenilenebilinir kaynaklar var, sadece rüzgâr değil güneş enerjisi de çok iyi. Dolayısıyla biz bu alanda da piyasayla birlikte büyüyüp yatırımlar yapmaya odaklandık. Üretim alanına da yoğunlaşmak istiyoruz, yerel oyuncu olmaya hazırız.

* GE’nin Türkiye’de rüzgâr ekipmanları üretim tesisi inşa etme planı var mı?
- Evet. Yatırımın detayları bu yıl netleşir. Türk tedarikçilerle birlikte çalışıyoruz.

* Türkiye’de doğalgaz konusunda, hem bölgesel hem de ülke konusunda ne yorum yapacaksınız?
- Türkiye aslında şu an bir kesişme noktası, enerji koridoru, Rusya, Ortadoğu ve Hazar Denizi bölgesini kesiştirme noktasında. Gaz önümüzde ana yakıtlardan bir tanesi olacak. Üretimi düşük karbon salınımı, santralların çabuk kurabilmesi maliyetlerin düşük olması gaz güç üretiminde Türkiye’de çok etkili bir rol oynayacak. Sadece LNG sıvılaştırılmış doğalgaz konusunda değil bununla birlikte pek çok yakıt çeşidinde Türkiye etkin rol oynayacak. Biz trendin de devam edeceğini düşünüyoruz.

‘NÜKLEERLE DE İLGİLENİYORUZ’

* Nükleer enerji konusunda GE ne düşünüyor, Türkiye’de yatırım yapmak ister mi?
- Kesinlikle, nükleerde çok aktifiz. Dünya nükleer üretiminin 3’te 1’ini biz üre ti yo ruz. Dört merkez inşa halinde şu an Asya’da, hepsi planlandığı şekilde devam ediyor, nükleer işi aslında ülkeleri de kapsıyor. Nükleer konusunda alınan kararlar hükümetlerle paralel devam ediyor.

* Zorluklar ve fırsatlar nelerdir?
- Türkiye’de rekabetçi ortam bir zorluk ama Türkiye aynı zamanda çok uluslararası bir ortama da sahip, özellikle bölgede serbest ve açık ticareti konuşmak Türkiye’nin lehine olacaktır.

Mısır’da yatırım yapmaya devam edeceğiz

* GE enerjinin büyümesini sağlayacak olan faktörler neler?
- İnsanların elektriğe olan talebi önümüzdeki yirmi yılda iki kat artacak ki bu da çok büyük bir talep. Aynı zamanda petrol ve gazın da önemini artıracak. Çin ve Hindistan Ortadoğu gibi büyüyen ve gelişen ülkelerde talebi karşılamak için önümüzdeki 20 yılda 5-6 Suudi Arabistan gerekecektir. Bu boşluğu bir şekilde kapatmak zorundayız. Su işleri de önümüzdeki dönemde 2–3 katına çıkacak. Bu demek oluyor ki suyu da en etkili sakilde kullanmamız gerekiyor. Su bizim için en büyük ve en önemli emtia.

* GE, 3 satın alma gerçekleştirdi, başka satın almalar olacak mı?
- Şu an biz o 3 satın almaya odaklandık. Data merkezi oluşturduk ki Lineage power ve cloud computing denen uzaktan kontrol mekanizması geliştirdik. Petrolün varili 100 doları vurmuş durumda, biz şu an etkin olduğumuz alanlarda başarılı durmaya çalışıyoruz.

* Yükselen emtia fiyatları konusunda ne düşünüyorsunuz?
- Emtia fiyatları yükseliyor, çünkü dünyada global anlamda ekonomi iyiye gidiyor. Bu da doğal bir tepkidir. GE ve enerji sektörüne bakacak olursak bu konuda verimlilik ve teknoloji çok önemli. Teknoloji artan emtia fiyatlarının önüne geçebilir. Emtia fiyatlarının yükselmesi bizim için daha fazla iş yapma konusunda bir fırsat. Enflasyonist baskı da bizim stratejilerimizin aleyhine işlemiyor.

* Mısır’daki durum işlerinizi nasıl etkiledi?
- Mısır’daki durumu çok yakından takip ediyoruz. 50 yıldır Mısır ile çalışıyoruz. Artan petrol fiyatları dışında bir etkisi olmadı. Yatırımımıza devam etmek istiyoruz, devam edeceğiz. Zengin kaynaklar ve büyüyen popülasyon oldukça biz de uzun vadede orada olacağız.

‘Türkiye’de önceliklerimiz: ENERJİ VE SAĞLIK’

John Krenicki, Garanti Bankası hisselerinin satışının ardından dünyadaki stratejilerine paralel olarak Türkiye’de de hizmet alanına yöneleceklerini vurgulayarak, “Bizim için enerji sağlık öncelikli sektörler. Bu konuda Türkiye’de yeni haberlerimiz olacak” diye konuştu.