Advertisement

Yukarıdaki soruyu Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv'e sorduklarında Ciliv, "Altyapı eksikliği olduğu için" diye cevap verirdi. Ama artık Türkiye'de de ciddi imkânlar oluşuyor. Örneğin Özyeğin Üniversitesi ciddi imkânlar veriyor. Akıl teri, sermayesi ile yazılım geliştirerek geleceğin Bill Gates'lerini geliştirme imkânı getiriyor. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler'e, iyi projeye finansman nasıl bulunacak diye sorduğumda Öztürkler, "Belki Turkcell olarak biz yatırımcısı olacağız belki de yatırımcısını bulacağız" diye aktardı. Geçtiğimiz hafta perşembe günü başarılı projelerin lansmanı Özyeğin Üniversitesi'nde yapıldı. Koray Öztürkler'den duyduğuma göre Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv ve Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin geleceğin Bill Gates'lerine, tekno girişimcilerine yolu açmışlar.

 

Kadınların Davos'unda Türkiye'nin projesi 'Kardelenler' oldu
5-7 Mayıs tarihleri arasında Kadınların Davos'u olarak bilinen Küresel Kadınlar Zirvesi'nin 21 'incisi bu yıl İstanbul'da yapıldı. Dünyanın kadın liderleri, 35 bakan, kadınların ekonomiye nasıl daha proaktif katılabileceğini tartıştı. İyi projeler örnek gösterilirken Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon gibi kadın istihdamının artmasına katkıda bulunanlara ödüller verildi. Zirve organizasyonu, Türkiye'de önemli kadın projelerini araştırınca Turkcell'in Kardelenler projesi ile karşılaşmışlar. Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv, zirvede Türkiye adına kadın projesi olarak Kardelenler'i anlattı. Kardelenler projesi Turkcell ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından Türkiye genelinde, okuma azmi ve kararlılığı gösteren 5 bin kız öğrenciye eğitim vererek başladı.11 'inci yılında Kardenler projesi ile her yıl ortalama 10 bin öğrenci burs alır duruma gelmiş. Programda bu güne kadar 60 bin burs verildi. 9.634 öğrenci liseden, 976 öğrenci de üniversiteden mezun olurken 3437 öğrenci üniversiteyi kazandı. 2002 yılından itibaren üniversiteyi kazanan öğrencilere de burs veriliyor. Proje sayesinde Turkcell'in bursu ile Siirt, Şanlıurfa, Van, Batman ve Bolu illerinden belirlenen 21 başarılı Kardelen 7 yıldan beri TED İstanbul Koleji'nde Turkcell bursuyla okumaya devam ediyor.

 

Türkiye'de eğitime parası olanın da olmayanın da hakkı zor
Turkcell sosyal sorumluluk projeleri kapsamında eğitim, spor ve istihdama destek veriyor. Sosyal sorumluluk kapsamında Türkiye'de herkesin ilk sırada eğitime destek vermesi gerekiyor. Çünkü Türkiye'de eğitime parası olanın da ve olmayanın da hakkı zor oluyor. 21 Doğulu başarılı öğrencinin kişi başına ortalama 20 bin TL olan TED İstanbul Koleji masrafı Turkcell bursu ile karşılanıyor. Her yıl üniversite sınavına milyonlarca öğrenci giriyor sadece yüz binler sınavı kazanıp üniversiteye yerleşiyor. Bunlar da şanslı olanlar çünkü yarış artık 5 yaşından itibaren anaokulu çağında başlıyor. Parası olan için yuva masrafı TED İstanbul Koleji'nde 15 bin TL, Koç Anaokulu'nda 35 bin TL. Parası olmayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in dün Batman'da kendi tecrübesinden örnek verdiği gibi gaz lambasında ders çalışıyor. Parası olanı da Koç Anaokulu'nda eğitmenler 1000 kişi başvurup da 48 kişi aldıkları için ön başvuruda kovmaktan beter ediyorlar. Tablo böyle olunca Türkiye'de tüm çocukların Allah yardımcısı olsun demekten başka çare kalmıyor.