Dünya portakal suyu üretiminin yüzde 80'ini gerçekleştiren Brezilyalı Cutrale'nin Yönetim Kurulu Başkanı Jose Luis Cutrale, "Nasıl Çin ve Hindistan portakalda, Pakistan mangoda kaliteli ise Türkiye de şeftali konusunda kendini ispatlamış durumda" diye konuştu

Geçen hafta Coca-Cola'nın en büyük 9 şişelemecisi ve dünya çapında en üst düzey yöneticileri İstanbul'daydı. Coca-Cola Dünya Başkanı Muhtar Kent'le birlikte Brezilya'nın en zengin işadamı olan narenciye devi Sucocitrico Cutrale Yönetim Kurulu Başkanı Jose Luis Cutrale de İstanbul'a geldi. Bir grup gazeteci cuma günü, Cutrale, Anadolu Grubu-Özgörkey eşit ortaklığı ile kurulan Anadolu Etap'ta firmanın tescilinden itibaren gelinen aşamayı dinleme fırsatı bulduk. Muhtar Kent'in ön ayak olması ile kurulan ortaklık ile 2020'ye kadar yarım milyar dolar ile Türk zirai tarihinin en büyük yatırımı hedefleniyor.
Cutrale dünyadaki portakal suyu üretiminin yüzde 80'ini, Brezilya'dakinin ise yüzde 40'ını gerçekleştiren Brezilya'nın bu alandaki en büyük şirketi. Amerika, Avrupa ve Hindistan'ın yanı sıra Çin'de de yatırımları başlamak üzere olan Cutrale, The Coca-Cola Company'nin en büyük portakal suyu konsantresi tedarikçisi.

'PLANTASYON AŞKSIZ OLMAZ'
5 milyar dolarlık serveti ile Brezilya'nın en zengin işadamı olan Sucocitrico Cutrale Yönetim Kurulu Başkanı Jose Cutrale, Türkiye'ye yatırıma gelişini "Plantasyon (Tek çeşide yer verilerek yapılan tarım) aşksız yapılmaz. Sizin ülkenizde beni en çok şeftali heyecanlandırdı" diye anlattı. Tüketilen dört bardak portakal suyundan biri Cutrale'nin iken neden Türkiye'de ağırlıklı olarak şeftaliyi seçtiklerini sorduk. Cutrale, "Çin ve Hindistan nasıl portakalda, Pakistan mangoda kaliteli ise Türkiye şeftali kalitesinde dünyada kendini ispatlamış durumda" dedi. Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan ise "Dünyada belli bir dönem sonunda meyve sıkıntısı çekilebileceği öngörülüyor. Brezilya nasıl portakalda güçlü ise Türkiye'de şeftalide güçlü" diye ekledi. "Çevre ülkelere yatırım yapmak için Türkiye çok iyi konumda bu proje bir başlangıç" diyen Cutrale ve Ortaklar şimdiden Pakistan ve Hindistan'daki başarılı masaüstü mango üretimini meyve suyuna aktarmak için niyetlenmişler. Özilhan, "Pakistan ve Hindistan'a gidip fırsatları araştıracağız "dedi.

 

10 yılda 500 milyon $'lık yatırımla büyüyecek

Şirket çoğunluğu şeftali olmak üzere Türkiye'ye 10 milyon meyve ağacıyla yayılıp, 10 yılda 500 milyon dolar yatıracak. Hedef müşteri de Coca-Cola olacak. Tuncay Özilhan, "The Coca-Cola Companyalım garantisi ile proje süresince ilk alıcı olacak" dedi. 2014'te tamamlanacak olan 1. fazda şuana kadar 90 milyon dolar yatırım yapılmış. "Toplam işlenen meyve 2011 yılı sonunda 74 bin tona ulaşacak" diyen Anadolu Etap Genel Müdürü Demir Şarman, bu rakamla Türkiye meyve üretiminin yıl sonunda yüzde 15'ini, yatırım tamamlandığında ise Türkiye'nin en büyük meyve üreticisi olmayı hedeflediklerini anlattı.
Yatırım tamamlandığında yılın 11 ayı üretim yapılabilir bir sistemle Mersin, Balıkesir, Antalya ve Şanlıurfa'da üretim yapılacak. Özgörkey Holding Başkanı Cemal Özgörkey ise Jose Cutrale'nin üretim konusunda gerçek bir fanatik olduğunu ve İzmir'e geldiğinde uçağından sorunlu ağaçları tespit ettiğini aktardı. Yurtdışından ithal edilen 70 bin fide için harcanan para ile 1 milyon adet ağaç Türkiye'de dikilebilinirmiş. Anadolu Etap'ta ortaklar Türkiye'yi dünyada şeftali merkezi yapmak için hiçbir masraftan kaçınmıyorlar. Şarman, İspanya'nın 120 bin dönümle en büyük çiftçiliğinin teknik direktörü "Jose Segrale"yi de transfer ettiklerini söyledi.

Advertisement