Pepsi'nin Dünya Başkanı Nooyi, küresel krizden etkilenmediklerini şu örnekle açıkladı: Krizde insanlar basit ufak zevklere yöneliyor. 1 paket doritos yiyerek kendilerini daha iyi hissediyorlar
200 ülkede faaliyet gösteren, 60 milyar doları aşan cirosuyla dünyanın en büyük ikinci yiyecek-içecek şirketi olan PepsiCo'nun Yönetim Kurulu Başkanı Indra K. Nooyi hafta sonu İstanbul'daydı. 2 günlüğüne gelen Nooyi, PepsiCo Avrupa CEO'su Zein Abdalla ile beraber Çin'de çok yaptıkları tüketici ziyaretlerinden birini İzmit'te bir ailede gerçekleştirmiş. "Türk ailesi aynı Hint ailesi gibi eski geleneklerini modernleşse de koruyor" diyen Nooyi, kendilerine sunulan ikramların hepsini bitirememiş. Nooyi'den duyduğuma göre, ekibinin Türkiye'de hep geçekleştirdiği tüketici ziyaretlerini bizzat yapmak istemesi Türkiye'nin PepsiCo içinde artan önemine ve büyümesine işaret ediyor. Çünkü tüketici ziyaretleri lokal ürün geliştirme açısından çok önemliymiş. 16 ülke, 7.600 çalışan ve 17 fabrikayı Türkiye'den yöneten PepsiCo Dünya Başkanı Indra K. Nooyi ile BloombergHT ropörtajında Gelişen Asya ekonomilerinin başlangıcı Türkiye'den büyüme beklentilerini konuştuk.
■ Global kriz işinizi ve tüketici davranışlarını nasıl etkiledi?
60 milyar doları aşan değere sahip 19 markaya sahibiz. Bu marka portföyüyle bugün dünyadaki ikinci en büyük yiyecek-içecek şirketi konumundayız. Halen net gelirlerimiz bakımından yiyecek ve içecek bölümlerimiz eşit ağırlığa sahip. Coğrafi olarak yüzde 60'ımız Kuzey Amerika'da, geri kalan yüzde 40'da uluslararası operasyonlara ait. Global krizin bizim işimize çok fazla etkisi olmamasının nedeni evlerin vazgeçilmez tüketim kategorisinde olmamızdan kaynaklanıyor. Batı dünyasında hane tüketiminin yüzde 10 ila 15'ini yiyecek ve içecek sektörü kaplıyor. Bir de kriz dönemlerinde insanlar basit ufak zevklere yöneliyor. 1 paket doritos yiyerek kendilerini daha iyi hissediyorlar. Durgunluk döneminde insanların basit zevklere yönelmesi bizi şanslı kılıyor.
'Avrupa'daki en büyük itici gücümüz Türkiye'
■ Türkiye'nin PepsiCo içindeki yeri ne?
Türkiye pazarı PepsiCo için çok cazip. Global olarak gelişmekte olan pazarlara odaklandığımız startejimizde, Türkiye pazarı bizim için bu bakımdan Avrupa'nın en büyük itici gücü. Hatta artık diyebilirim ki Türkiye gelişen Asya'nın ilk durağıdır. PepsiCo Türkiye bu çeyrekte de sektöre örnek olacak olağanüstü bir performans gösterdi. 2011 başından bu
yana atıştırmalık ve içecek işimizin geliri yüzde 20'den fazla arttı.
■ PepsiCo'nun Başkanı olarak kapitalizm karşıtı artış hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kapitalizm inovasyon getirir aslında insanlık için kötü değildir ama vicdansız kapitalizm felaketler yaratır. O yüzden şirket liderlerinin vicdanlı kapitalizme geri dönmesi gerekir. Kısa vadeyi düşünürken uzun vadede alınan kararlar toplumu nasıl etkileyecek diye düşünmeliyiz. Biz PepsiCO'da 'Fayda gösteren performans' kriterimizle bunu yapıyoruz.
■ PepsiCo'da kadın istihdamı, Türk yöneticiler deyince Ümran Beba hakkında ne düşüyorsunuz?
PepsiCo'da yöneticilerin yüzde 30'u kadın. Evde harcamayı kadınlar yapıyor bizim şirketimizde yükselmelerinden daha doğal bir şey olamaz. Türk yöneticilerin sayıları PepsiCo'da 20'ye ulaştı. Ümran Beba Türkiye'nin yetiştirdiği çok başarılı bir yönetici. Bizim için çok önemli olan en hızlı büyüyen bölgelerden Asya Pasifik coğrafyasını yönetiyor. Bu coğrafyada Kore'den Avustrulya'ya kadar uzanan bölgede çok iyi performans sergiliyor PepsiCo'da önü çok açık.