Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İngiliz Büyükelçi Chilcott: Türkiye'nin dahil olduğu birçok ülkeye seyahat izni verdik

İngiliz Büyükelçi Chilcott: Türkiye'nin dahil olduğu birçok ülkeye seyahat izni verdik

Pandemi öncesi ve Kovid-19 sürecinde Türkiye ile ekonomik ilişkileri değerlendiren İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı

Giriş: 07 Temmuz 2020, Salı 10:30
Güncelleme: 08 Temmuz 2020, Çarşamba 13:14

İngiltere’nin Brexit Anlaşması’yla Avrupa Birliği’nden resmen ayrılması, ülkenin dış politkasında yeni bir döneme girmesine sebep oldu. Türkiye ile birçok platformda ortak paydası bulunan İngiltere'nin, bu zamana kadar G-20, Gümrük Birliği ve NATO stratejik ortaklığıyla Türkiye ile yakın ilişkileri oldu.

Ticari açıdan Birleşik Krallık, 2019 verilerine göre Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ikinci, en çok ithalat yaptığı dokuzuncu ülke konumunda yer alıyor. Geçen yıl iki ülke arasındaki ithalat ve ihracat verilerinde düşüş yaşanmasına rağmen, Birleşik Krallık % 4,4’lük pay ile Türkiye’nin en büyük altıncı ticaret ortağı olarak yerini korumaya devam ediyor.

Bloomberg HT’ye konuk olan İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, pandemi öncesi ve sürecinde Türkiye ile ekonomik ilişkileri değerlendirdi.

Bu yıl 3 milyona yakın İngiliz turistin Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyordu

Covid-19 salgınıyla ülke olarak nasıl mücadele ettiklerini anlatan Büyükelçi Chilcott, pandeminin dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi İngiltere’de de ekonomik ve kişisel özgürlükler üzerinde büyük sorunlara sebep olduğunu söyledi. Tüm zorluklara rağmen İngiltere’de son bir haftadır Kovid-19’a yakalanan ve hayatını kaybedenlerin sayısında belirgin bir düşüş yaşanıyor. Enfekte olan kişi sayısının düşmesiyle birlikte, normalleşme dönemine giren İngiltere’de restoran ve kafelerin tekrar canlanması bekleniyor.

Türkiye’nin pandemi sürecini çok iyi yönettiğinin altını çizen Büyükelçi Chilcott, iki ülke arasındaki seyehat izni hakkında geçen hafta iki farklı karar alındığını açıkladı. Chilcott, Türkiye'nin de dahil olduğu birçok ülkeye seyahat izni verdiklerini ve seyahat sonrası İngiltere’ye dönecek olanlar için 2 haftalık karantina zorunluluğunu kaldırdıklarını söyledi. Her kıtada olduğu gibi insanların havayolu vasıtasıyla seyahat etme ve otellerde konaklama konusunda tereddütler yaşaması sebebiyle, bu sezon seyahat rakamlarının daha düşük olması bekleniyor. Geçen yıl 2,6 milyon İngiliz turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğini söyleyen Büyükelçi Chilcott, pandemi öncesi bu sayısının 3 milyona kadar çıkmasını tahmin ettiklerini fakat salgın nedeniyle bu beklentilerini düşürmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Türkiye-İngiltere arasındaki ticaret hacmi 20 milyar dolar

Büyükelçi Chilcott, Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin pandemi sürecinde nasıl devam ettiğinin sorulması üzerine, Türkiye ile koruyucu kişisel ekipman temin edilmesi ile ilgili yakından çalıştıklarını söyledi. Sağlık çalışanları açısından bu gelişmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Büyükelçi, “Türkiye'nin pandemi sürecindeki desteğine minnettarız.” dedi.

Türkiye'nin sağlık sektöründe potansiyelinin büyük olduğunu düşünen Chilcott, koruyucu kişisel ekipman ve yeni ilaçların geliştirilmesi amacıyla Türk imalatçılarla ilerde iş birliği yapılabileceğini söyledi.

Büyükelçi Chilcott, pandemi öncesi iki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlü olduğunu düşünüyor. İleriye dönük yatırımlarda yeşile dönülmesi taraftarı olan İngiltere, karbon ayak izini ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik Türkiye ile ortaklaşa çalışmayı hedefliyor. Büyükelçi Chilcott, Türkiye’nin Gümrük Birliği anlaşmasında yer almasının ticari açıdan Türkiye’yi cazip kıldığı kanısında. Türkiye’nin ikinci en büyük ihraç pazarı olan İngiltere’de, pandemi sonrası otomobil, tekstil ve beyaz eşya gibi sektörlerde iyileşme yaşanması tahmin ediliyor.