Advertisement
HABERLER ABONE OL

İngiltere ekonomisinin yeniden açılmaya başlaması ve çalışanların işe geri dönmesiyle hükümetin borçlanması koronavirüsün zirve yaptığı dönemlerin oldukça altına geriledi.

Borçlanmanın gerilemesinin ardında artan bütçe gelirlerinin ve bunun desteğiyle daralan bütçe açığının etkisi hissedildi. Ülkede Mayıs ayında vergi gelirleri yıllık bazda yüzde 15 arttı.

Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre bütçe açığı ise Mayıs’ta 24,3 milyar sterlin (33,8 milyar dolar) oldu. Geçen yıl aynı ayda bu rakam 43,8 milyar sterlindi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi açığın 25,5 milyar sterlin olması yönündeydi.

Bağımsız Bütçe Sorumluluğu Ofisi (OBR) ise Mayıs ayı için bütçe açığını 28,5 milyar sterlin olarak tahmin etmişti.

Bu durum, güçlü ekonomik büyüme ve güçlü istihdam piyasası etkisiyle kamu finansmanının beklenenden hızlı iyileştiiğine işaret etti.

Maliye Bakanı Rishi Sunak “pandemi etkisinden çıktıkça insanların ve şirketlerin yeniden toparlanıp ayağa kalkması için detseğimizi sürdürüyoruz, gelecek yıllarda da borcu kontrol altına almak için çabalıyoruz” yorumunu yaptı.

Geçen mali yılda 300 yılın en derin resesyonunun görülmesi ve çalışanlarla şirketleri desteklemek için maliyetlerin artmasıyla bütçe açığının GSYH’ye oranı yüzde 14,3 ile barış zamanındaki en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Ancak o dönemden beri hızlı aşılama süreci ekonomik görünümün toparlanmasında etkili oldu. Ekonomistler bu sene yüzde 7 civarında büyüme bekliyor.