Bloomberg HT Haberler Japonya Maliye Bakanı'ndan döviz piyasalarına uyarı geldi
HABERLER

Japonya Maliye Bakanı'ndan döviz piyasalarına uyarı geldi

  • Japonya, yen Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine ulaştıktan sonra 2025'te spekülatörlere yaptığı ilk uyarıda döviz piyasasındaki ani ve tek taraflı hareketler konusunda endişelerini dile getirdi.

Giriş: 07 Ocak 2025, Salı 08:29
Güncelleme: 07 Ocak 2025, Salı 08:29

Japonya Maliye Bakanı Katsunobu Kato, Salı günü gazetecilere doğrudan müdahale tehdidinde bulunarak, "Para piyasasında aşırı hareketler olursa uygun önlemleri alacağız" dedi. Kato, spekülatörlerin yönlendirdiği hareketler de dahil olmak üzere son hareketler konusunda "derinden endişeli" olduğunu söyledi.

Maliye bakanı, para biriminin Salı sabahı dolara karşı yaklaşık son altı ayın en düşük seviyesi olan 158,42'ye ulaşmasının ardından konuştu. Kato'nun açıklamalarının ardından yen güçlendi.

Yen, Aralık ayında Japonya'da faiz oranı artışları ve ABD'de faiz oranı indirimleri için zaman dilimi beklentilerinin geri çekilmesinin ardından yaz aylarında müdahaleye yol açan seviyelerin yakınında kalmaya devam ediyor. İki ekonomideki faiz oranları ve getiriler arasındaki fark, döviz kurunun temel itici güçlerinden biri olarak görülüyor.

2024'te dövize dört kez müdahale edildi

Japonya, 2024'te döviz piyasasına dört kez girdi ve yen'i desteklemek için neredeyse 100 milyar dolar harcadı. Son iki müdahale, yen'in dolara karşı 160 eşiğini geçtiği Temmuz ayında gerçekleşti.

ABD veya Japonya'daki faiz oranlarının yörüngesi üzerindeki beklentilerde herhangi bir değişiklik, yenilenen müdahale spekülasyonlarını keskin bir şekilde artırabilir. Cuma akşamı açıklanan ABD istihdam rakamları, döviz kurunda ani hareketler için potansiyel katalizörler arasında olabilir.