Advertisement
HABERLER ABONE OL

Koronavirüs tablosu küresel çapta kötüleşerken birçok ülke rekor günlük ölü sayısı açıklamaya devam ediyor.

Bugüne kadar görülen toplam vaka sayısı 96,6 milyonu aşarken can kaybı 2 milyonun üzerinde.

Dünya çapında salgında günlük can kaybı rekoru kırıldı.

Virüsün yeni varyantının tespit edildiği İngiltere 1.820 ile pandemi döneminin rekor günlük ölü sayısını açıkladı. Sağlık sistemi üzerindeki baskının çok büyük olduğunu belirten Johnson hükümetinin baş bilim danışmanı Patrick Vallance, bazı İngiliz hastanelerinde “savaş bölgesi” manzaralarının yaşandığını belirtti. Aşılamada ise istenilen hıza kavuşulamıyor.

Küresel çapta 54,3 milyon doz aşı yapıldı. Biden’ın ekibi 100 günde 100 milyon doz hedefine ulaşılamayabileceğinden endişe duyarken Amazon, Biden yönetimine aşıların lojistiği için yardım teklif etti.

Türkiye ise 85 yaş üstü vatandaşların aşılanmasına bugün başlıyor. Sabah saatleri itibarıyla Türkiye’de 1,05 milyon doz aşı uygulandı. Sağlık Bakanlığı’nın çarşamba akşamı yayımladığı verilere göre son 24 saatte 6.435 yeni vaka tespit edilirken 159 can kaybı yaşandı.

Almanya’da salgınında son 24 saatte 1013 kişi yaşamını yitirdi

Almanya’da bulaşıcı hastalıklar alanında çalışmalar yürüten Robert Koch Enstitüsünden (RKI) yapılan açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte 20 bin 398 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu.

Böylelikle toplam vaka sayısı 2 milyon 88 bin 400’e yükseldi.

Son 24 saatte 1013 kişinin virüs nedeniyle yaşamını yitirmesiyle toplam can kaybı da 49 bin 783’e çıktı.

Kovid-19 nedeniyle yoğun bakımda yatan 4 bin 836 hastanın 2 bin 777'sinin entübe durumda olduğu bildirildi.

Ülkede şu ana kadar 1 milyon 300 bin kişiye Kovid-19 aşısı yapıldı.

Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte İspanya'da 464 kişi hayatını kaybetti

İspanya'da yeni tip koronavirüs salgınından son 24 saatte 464 kişinin hayatını kaybettiği ve 41 bin 576 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Sağlık Bakanlığının güncellediği Kovid-19 verilerine göre, ülkede dünden bu yana Kovid-19 kaynaklı toplam can kaybı, 464 artışla 54 bin 637'ye çıktı.

Son 24 saatte 41 bin 576 yeni vakanın kaydedildiği İspanya'da, toplam vaka sayısı 2 milyon 412 bin 318'e ulaştı.

Ülkede salgının başlamasından bu yana en yüksek günlük vaka artışı kaydedildi.

İspanya'da 10 Aralık'ta 188 olan her 100 bin kişide tespit edilen ortalama Kovid-19 vaka sayısı Noel tatilinin ardından yükselişini sürdürerek bugün 736 olarak açıklandı.

Kovid-19'a karşı 25 Ekim'den bu yana ülke genelinde uygulanan olağanüstü hal (OHAL) gereği gece sokağa çıkma kısıtlamaları, salgının yoğun görüldüğü yerlerde serbest dolaşımın kısıtlanması ile en fazla 6 kişiye kadar bir araya gelme önlemleri artan yeni vakalar nedeniyle ülkenin büyük kısmında yerel yönetimler tarafından genişletildi.

Bazı özerk yönetimler, bar ve restoranları 14 gün boyunca kapatma kararı aldı.

Sağlık Bakanlığı, artan yeni vakalardan dolayı, ülke genelinde mevcut durumda saat 23.00'te yürürlüğe giren sokağa çıkma yasağını 20.00'ye almayı planlıyor.

Diğer yandan İspanya'da 27 Aralık'ta başlayan Kovid-19 aşılaması kapsamında aşı olanların sayısı 1 milyonu geçti, 10 kişiye ikinci doz aşılar yapıldı.

Ülkenin güneybatısındaki Murcia özerk yönetiminin Sağlık Bakanı Manuel Villegas ise aşılamada yaş ve sağlık durumuna göre belirlenen sıraya uymadan kendi ve eşine aşı yaptırması nedeniyle tepkiler üzerine istifa etti.

Portekiz'de durum

Portekiz Sağlık Bakanlığı, Kovid-19'dan son 24 saatte 219 kişinin hayatını kaybettiğini ve 14 bin 647 yeni vaka tespit edildiğini bildirdi.

İspanya'da olduğu gibi Portekiz'de de salgının başından bu yana en yüksek günlük vaka artışı kaydedildi.

Kovid-19'dan ölenlerin sayısının 9 bin 465 olduğu Portekiz'de, toplam vaka sayısı 581 bin 605'5 ulaştı.

Kovid-19 aşılarına 27 Aralık'ta başlayan ülkede, 9 Kasım'dan bu yana uygulanan OHAL kapsamında salgının yoğun görüldüğü yerlerde serbest dolaşım kısıtlamaları getirilip, halktan zorunlu olmadıkça sokağa çıkmaması isteniyor.

Ayrıca bar, restoran ve alışveriş merkezlerinin çalışma saatleri kısıtlandı.

Yeni vakalardaki artıştan dolayı okullarda uzaktan eğitime geçilmesi tartışmaları da yapılıyor.

İngiltere'de salgın nedeniyle son 24 saatte 1820 kişi hayatını kaybetti

İngiltere Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere göre, son 24 saatteki 38 bin 905 yeni tespitle Kovid-19 vaka sayısı 3 milyon 505 bin 754'e yükseldi.

Son 24 saatte 1820 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle can kaybı sayısı 93 bin 290'a çıktı.

Bir günde 579 bin 194 test yapılırken, test sayısı, mükerrerler dahil 62 milyon 956 bin 912 oldu.

Ülkede Kovid-19 nedeniyle 39 bin 68 kişinin hastanelerde tedavisi sürüyor, bunlardan 3 bin 947'si yoğun bakımda bulunuyor.

Kovid-19 aşısının ilk dozunu yaptıranların sayısı 4 milyon 609 bin 740'a ulaşırken, bunlardan 460 bin 625'ine ise aşının ikinci dozu yapıldı.

Ülkede Kovid-19'un daha hızlı yayılan bir türünün ortaya çıkmasının ardından vakalar ve can kayıplarında ciddi artışlar görülmeye başlanmıştı. Bunun üzerine ülke, 5 Ocak'tan itibaren yeniden karantinaya girmiş, Başbakan Boris Johnson halktan sokağa çıkmamalarını istemişti.

Johnson, Kovid-19 salgını nedeniyle hastanelerin ve yoğun bakım servislerinin her zamankinden daha fazla baskı altında olduğunu bildirmişti.

Ulusal Sağlık Servisi (NHS) İcra Kurulu Başkanı Simon Stevens İngiltere'de her 30 saniyede bir yeni tip Kovid-19 vakasının hastaneye kabulünün yapıldığını aktarmıştı.

Hollanda'da kısıtlamalar sıkılaştırılıyor

Hollanda'da hükümet, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında alınan tedbirlere rağmen vaka sayısının yeterince düşmemesi sebebiyle sokağa çıkma kısıtlaması ve uçuş yasağının da içinde olduğu bir dizi yeni tedbir açıkladı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile Sağlık Bakanı Hugo de Jonge'nin düzenlediği basın toplantısında, "Salgın İdare Heyeti"nin tavsiyeleri üzerine hükümetin akşam 20.30'dan başlayarak sabah 04.30'da sona ermek üzere sokağa çıkma kısıtlaması getiren bir yasa tasarısını Parlamentoya sunduğu bildirildi.

Parlamentonun yarınki toplantısında görüşülecek öneri kabul edilirse 22 Ocak Cuma gününden itibaren yürürlüğe girecek sokağa çıkma kısıtlaması 10 Şubat'a kadar sürecek.

Yasak saatlerinde işe gidenler ve yemek dağıtımı yapanların iş yerlerinden alacakları çalışma belgeleriyle sokağa çıkabilecekleri bildirildi.

Hastalık, acil durum, adli işlemler ve evcil hayvan gezdirme gibi nedenlerle sokağa çıkanlar yasaktan muaf olacak.

Yasağı ihlal edenlere 95 avro idari para cezası uygulanacak.

Herkesi kısıtlamalara uymaya davet eden Rutte, sokağa çıkma yasağı uygulanan Avrupa ülkelerinde bunun olumlu sonuçlarının görüldüğünü belirtti.

- Seyahat kısıtlamaları

Parlamentoda görüşülecek tasarıya göre Hollanda, İngiltere ile hava ve deniz yolu, Güney Afrika ve tüm Güney Amerika ülkeleriyle hava yolu ulaşımını 23 Ocak Cumartesi gece yarısından itibaren durdurulacak.

Yeni düzenlemeyle hava yoluyla seyahat edenlerin zorunlu karantinaya gireceği ve karantinada olup olmadıklarının kontrol edileceği aktarıldı.

İngiltere'de görülen Kovid-19'un mutasyon geçiren ve daha hızlı yayılan türü sebebiyle tedbirlerde sıkılaşma kararı aldıklarını belirten Başbakan Rutte, "Herkes üçüncü dalgaya karşı uyarıyor, bunu ciddiye almalıyız." dedi.

Mevcut tedbirlerin daha hızlı yayılan yeni türle başa çıkmak için yeterli olmadığını dile getiren Bakan De Jonge, "İngiltere ve İrlanda'da işlerin birdenbire nasıl kötüleştiğini gördük." dedi.

- Diğer tedbirler

Hükümetin aldığı diğer tedbirlere göre 25 Ocak Pazartesi gününden itibaren cenaze törenlerine katılabilecek kişi sayısı 100'den 50'ye indirildi.

Daha önce ev ziyaretlerinde 13 yaşından büyük sadece 2 kişi ağırlanabilirken, yarından itibaren 13 yaşından büyük sadece bir kişi misafirliğe kabul edilebilecek.

Ülkede 25 Ocak'tan itibaren ilkokulların ve çocuk kreşlerinin açılması planlanmışken bu tarih 9 Şubat'a ertelendi.

Günlük vaka sayılarının 5 bin civarında seyrettiği Hollanda'da Kovid-19 kaynaklı toplam can kaybı 13 bini geçmişti.