Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Dijital paralardan çıkan tüm uğultuya karşın çoğu merkez bankası henüz yararları konusunda ikna olmuş değil ve yakın zamanda ihraç etmeyi planlamıyor.

Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) aralarında Fed, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Japonya Merkez Bankası'da (BOJ) bulunan 63 MB ile gerçekleştirdiği anketinin sonuçları bu yönde. Kurumların konuya olan ilgilerinin giderek artıyor olmasına karşın sadece beşi projelerini devam ettiriyor ve çalışmanın sonucuna göre birkaç MB gelecek on yıl içinde kendi kripto parasını arz etmeyi planlıyor.

Çoğu MB'nin genel kullanım için kripto para arzı planlamadığı belirtilen grafikte, solda kısa vade, sağda ise uzun vadede olmak üzere kripto para arzı ihtimali en düşükten en yükseğe MB'lerin sayısı yer alıyor. 

BIS'in çalışmasında “Bu aşamada çoğu merkez bankası bir MB dijital parası başlatmanın zorluklarını açıklığa kavuşturmuş gibi görünüyor ama henüz faydalarının maliyetlerine ağır basacağına henüz ikna olmadılar.” ifadesi yer aldı.

Kripto paraların bugüne kadar aldığı engebeli yol, merkez bankacılarının kesin bir şekilde kınamasından temkinli desteğine kadar çeşitli tepkiler vermelerine neden oldu.

AMB İcra Kurulu üyesi Benoit Coeur, Bitcoin'u “Finansal krizin şeytani yumurtası” sözleriyle tarif ederken, BIS Başkanı Agustin Carstens ise “Bir balon, saadet zinciri ve çevre felaketinin birleşimi.” olduğunu söylemişti.