Advertisement
SEYAHAT ABONE OL

İzmir de Agora kazı alanına yakın Sakarya Mahallesi nin 821 sokak, 23 numaralı evinin altında 2 bin 500 yıllık su tüneli bulundu. 2 metre yüksekliğinde 1 metre genişliğindeki tünele merdivenlerle iniliyor. Ayaklar, 20 basamaktan sonra tünelin zemininde bulunan suyla buluşuyor. Aşırı soğuk olan suyun derinliği 50 santimetre. Tünelde kesintisiz 100 metre yürümek mümkün daha sonra yıkılan bir ev nedeniyle tünelde yürümek mümkün olmuyor. Tarihçiler bunun 2 bin 500 yıllık bir su tüneli olduğunu açıkladı.

Roma döneminde yapılan tünelden Kadifekale deki su Agora ya aktı. Altında tünel olan evde doğup büyüyen Rami Bitlen (55) çocukken sık sık indikleri tünel yüzdüklerini, saklambaç oynadıklarını, buranın kimi zaman dilek kuyusu olarak kullanıldığını özellikle genç kızların gelip evlilik dilediğini belirterek, 1980 li yıllarda kentte uzun su kesintilerinin olduğu zaman kadınların tünelden kovalarla çektikleri suyu evlerinde kullandığını söyledi.

Bitken den evi 84 bin liraya satın alıp, tüneli üç ay içinde turizme kazandırmayı amaçlayan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, şöyle konuştu:“Makedonya Kralı Büyük İskender in buradan ava gittiği, rüyasında gördüğü pınarın aktığı tünel burası. Kadifekaleden Agora ya kadar uzanan bir hat. Tarihte hep 'tünel diye anlatılır. İşte o meşhur tünel burası. İzmir turizm kimliği olmasına rağmen bunu yeterince kullanamayan bir kent. Altınpark kazı çalışmasıyla arkeopark yaratacağız. Bu da onunla bütünleşen bir yapı. Bence İzmir e çok önemli bir şans yaratacak. Suyu da pırıl pırıl. İnsanlar uzun süre o suyu kullanmışlar. Araştırmacı- gazeteci bir arkadaşımız böyle bir yer olduğunu söyledi ve baktık gerçekten doğru tünel. İçinden çıkan tarihi eserleri sergileyeceğiz. Biz sahip çıkmasaydık yıkılıp yok olacaktı. Satın aldık. Üç ay içinde projemizi aşama aşama hayata geçireceğiz. 100 metresinde bile yürünse bu çok önemli. Büyük İskender in yüzerek, yürüyerek, koşarak ava gittiği tünel burası. Evin bahçesinden bakıldığında İzmir perspektifi de çok güzel. Burayı kafeterya haline getireceğiz. ''