Advertisement
SEYAHAT ABONE OL

Akdeniz turizmini ele alan 'MEDITOUR 2010'da konuşan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Yalçıntaş, bölge ülkelerini dünyaya tanıtmak için Arapça, Fransızca, İspanyolca ve İngilizce çağrıda bulundu.

Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği ASCAME tarafından düzenlenen Akdeniz Turizm Forumu (MEDITOUR 2010), İspanya'nın Malaga kentinde gerçekleştirildi. Forumun açılışında konuşan ASCAME ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Akdeniz'in turizmde gelişmesi için en büyük kozunun kruvaziyer turizmi olduğunu söyledi. Arapça, İspanyolca, Fransızca ve İngilizce konuşmalar yapan Yalçıntaş, bölgenin, kruvaziyer gemi inşasında da başı çektiğine dikkat çekerek, "Bizler mevcut kruvaziyer alt yapımızı kullanarak kültürlerarası diyaloga hizmet edecek, bölgemizin kültürel mirasının keşfedilmesini geliştirmeliyiz'' dedi. Kültür turizminin de önemine değinen Yalçıntaş, ASCAME olarak uzun süredir gerçekleştirmeyi hayal ettikleri 'Akdeniz Gemi Akademisi' projesini de forumda anlattı.

Yalçıntaş, "Bu projeyle, sadece Akdeniz değil dünyanın dört bir yanından öğrencileri bir kruvaziyerde toplayıp, onları bölge tarihi ve kültürü konusunda donatmak istiyoruz. Böylece, onların hem bu konuda bir altyapı kazanmalarını, hem de öğrendiklerini demirledikleri limanlarda somut olarak görmelerini istiyoruz" bilgisini verdi. Akdeniz'de sağlık ve gastronomik turizmden kongre turizmine, doğa turizminden golf turizmine, kadar turizmin çok farklı dalların bulunduğunu hatırlatan Yalçıntaş, "'Bu alt dalların her birini bizler ayrı birer sektör olarak nitelendiriyoruz'' dedi.

* "1 Deniz, 1001 Destinasyon'' sloganıyla tanıtılan Forum'un açılışında gösterilen tanıtım filminin müziğini ünlü Türk kompozitör Tuluyhan Uğurlu hazırladı.
* İTO Başkanı Yalçıntaş konuşmasına Arapça, İspanyolca ve Fransızcayla başladı. İngilizceyle devam etti.
* Yoğun katılımın olduğu konferansta fuar alanında turizm firmaları ürünlerini de sergiledi.
* Sürdürülebilirlik temalı Forum'da BP'nin Meksika Körfezi'nde yaşattığı çevre felaketi hatırlatılarak Akdeniz'in böyle br durumda neler yaşayacağı da masaya yatırıldı.

17 Ülkenin kıyısının bulunduğu Akdeniz çanağında 45 bin kilometre uzunluğunda sahil şeridi bulunuyor. Bunun 19 bin kilometresi ada sahilleri. Bu sahillerde 150 milyondan fazla kişi yaşıyor. Dünya deniz ticaret hacminin yüzde 30'u burada gerçekleşirken 1 milyar kişiyi kapsayan dünya turizminde her 3 kişiden biri de tatilini Akdeniz'de geçiriyor. 450'den fazla liman ve terminalin bulunduğu bölgede harcanan her 3 dolardan biri yine Akdeniz'in kasasına giriyor. Dünyada her 5 yataktan birini dolduran Akdeniz ülkeleri aynı zamanda 75 milyonluk bir turizm istihdamı yaratıyor.