Küresel metal emisyon ölçümleri 'resmen' eksik
Enerji sektörünün neden olduğu küresel metan emisyonları resmi rakamlardan yüzde 70 daha yüksek seviyede bulunurken, Çin, Rusya ve ABD en fazla metan emisyonuna yol açan ülkeler olarak öne çıkıyor.
Enerji sektörü kaynaklı küresel metan emisyonları resmi rakamlardan yüzde 70 fazla olduğu belirtildi.
Metan emisyonları Sanayi Devrimi'nden bu yana görülen küresel sıcaklık artışının yüzde 30'undan sorumlu ve bu kapsamda karbondioksitten sonra ikinci sırada yer alıyor.
Enerji sektörünün neden olduğu küresel metan emisyonları resmi rakamlardan yüzde 70 daha yüksek seviyede bulunurken, Çin, Rusya ve ABD en fazla metan emisyonuna yol açan ülkeler olarak öne çıkıyor.
Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) Küresel Metan Takipçisi verilerine göre, metan emisyonları Sanayi Devrimi'nden bu yana görülen küresel sıcaklık artışının yüzde 30'undan sorumlu ve bu kapsamda karbondioksitten sonra ikinci sırada yer alıyor.
Uydu verileri ve bilim temelli ölçüm yöntemleri son yıllarda daha fazla gelişmiş olmasına rağmen metan emisyonlarının ölçümünde eksiklikler gözleniyor.
IEA'ye göre, enerji sektörü metan emisyonlarının yüzde 40'ına yol açarken, sektör kaynaklı metan emisyonları resmi rakamlardan yüzde 70 daha yüksek.
Çin ilk sırada
Enerji sektörü kaynaklı küresel metan emisyonları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla 135 milyon tona ulaştı. Bu rakamın 42 milyon tonu kömür, 41 milyon tonu petrol ve 39 milyon tonu doğal gaz çıkarma ve taşıma faaliyetlerinden kaynaklandı.
Ülke bazında ise geçen yıl enerji sektöründe en fazla metan emisyonuna 28 milyon tonla Çin yol açarken, bu ülkeyi 18 milyon tonla Rusya ve 17 milyon tonla ABD takip etti.
Norveç örnek ülke
Norveç, en iyi performans gösteren ülke olarak öne çıktı, tüm petrol ve doğalgaz üretici ülkelerin faaliyetlerini Norveç gibi yürütmesi durumunda petrol ve gaz kaynaklı küresel emisyonlarının yüzde 90 düşeceği hesaplandı.
Doğalgaz fiyatına çare
Geçen yılki fosil yakıt faaliyetlerinin neden olduğu tüm metan emisyonlarının yakalanması ve satılması halinde doğalgaz piyasalarında 180 milyar metreküp ilave doğalgaz oluşacağı hesaplandı. Bu rakam, Avrupa'nın elektrik üretim sektöründe kullandığı doğalgaz miktarına eşit ve piyasalardaki mevcut arz sıkışıklığını rahatlatmak için yeterli olarak görülüyor.
IEA Başkanı Fatih Birol, verilere ilişkin değerlendirmesinde, artan doğalgaz fiyatlarına dikkati çekerek, "Günümüzün yükselen doğalgaz fiyatlarında, dünya çapındaki petrol ve gaz operasyonlarından kaynaklanan metan emisyonlarının neredeyse tamamı hiçbir net maliyet olmadan önlenebilirdi. Metan emisyonlarının ölçümü açısından alarm veren bir eksik raporlama söz konusu ve bu konuda daha fazla şeffaflık gerekiyor. Küresel Metan Taahhüdünün, emisyonların azaltılmasında bir dönüm noktası olması gerekiyor " ifadelerini kullandı.
Küresel metan emisyonlarını azaltmak için Avrupa Birliği ve ABD öncülüğünde 110 ülkenin katılımıyla geçen yıl kasımda başlatılan Küresel Metan Taahhüdü kapsamında, insan faaliyetlerinden kaynaklanan metan emisyonlarının 2030'a kadar yüzde 30 azaltılması kararlaştırılmıştı.