Advertisement

(17:50'de güncellendi)

ABD hisse senetlerinde rekor zirvelere getiren ralli, Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD merkez bankasının faiz artırmada aceleci olmadığını tekrar işaret etmesinin ardından yeniden başladı ve ABD Hazine tahvil getiri eğrisinde uzun vadelilerin faizleri yükseldi. Dolar önemli para birimleri karşısında dalgalandı.

ABD hisse senetlerinin göstergesi Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi üst üste beşinci günde de tüm zamanların en yüksek seviyesini görürken, yatırımcıların bono yerine tahvil turmak için talep ettiği faiz primi, Powell'ın Fed'in "ortalama" yüzde 2 enflasyon hedefleyeceğini kaydetmesi ve bunun sonucu enflasyonun bazı dönemler yüzde 2'nin üzerine çıkmasının yolunun açılması ile birlikte arttı.

Bleakley Financial Group baş yatırım yetkilisi Peter Boockvar, "Powell güçlü bir şekilde güvercindi," dedi ve "Ardından tahviller uyandı ve bu adam daha yüksek enflasyon istiyor, o halde sat dedi" değerlendirmesinde bulundu.

Abbott Laboratories, 15 dakikalık Kovid testi için onay almasının ardından sıçrama yaptı. ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 1 milyon seviyesinin üzerinde kaldı ve ABD ekonomisi ikinci çeyrekte ilk açıklanana kıyasla daha az bir daralma gösterdi.

Önemli merkez bankacılar Jackson Hole sempozyumunda konuşmaya devam edecek ve pandemi nedeniyle webcast yoluyla gerçekleştirilen bu sempozyum ilk kez kamuoyu tarafından izlenebilecek.

Traderlar ayrıca, Moderna Inc.'nin aşı deneylerinden Abbott'un 5 doalrdan satılacak virüs testlerine, koronavirüs konusunda tıbbi ilerlemelere yönelik haberleri de takip ediyor.

Ham petrol fiyatları, Laura kasırgasının Meksika Körfezi'ndeki rafineriler ve petrol tesislerini pas geçmesinin ardından düştü.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Jackson Hole ekonomi politikası sempozyumu, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew bailey ve Avrupa Merkez Bankası baş ekonomisti Philip Lane'in konuşmaları ile devam edecek.

*ABD'de Cumhuriyetçi Parti kongresi devam ediyor.

*ABD'de Cuma günü kişisel harcamalar ve PCE deflatör verileri açıklanacak.

Piyasalarda son durum;

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi yüzde 0.4 yükselerek New York saati ile 10:03'te 3,491.32 puana çıktı ve yükselişini altıncı güne taşıyarak tarihinin en yüksek seviyesini gördü.

*Dow Jones Endeksi yüzde 0.8 yükselerek 28,559.90 puan ile altı ayın zirvesine ulaştı.

*Nasdaq Bileşik Endeksi fazla değişmeyerek 11,661.73 puanda kaldı.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 düşerek 372.88 puana indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükselerek 1,171.60 puana çıktı.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek 1.1788 ile i,ki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 106.34 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 2 yıl Hazine vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puandan az düşerek yüzde 0.15 seviyesine geriledi.

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 0.71 ile iki haftanın zirvesine çıktı.

*ABD'nin 30 yıl vadeli Hazine tahvillerinin fgaizi 4 baz puan yükselerek yüzde 1.45 ile iki ayı aşkın sürenin en yükseğine çıktı ve iki haftanın en büyük yükselişini yaptı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan düşerek eksi yüzde 0.42 seviyesine geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1 düşerek varil başına 42.94 dolara indi.

*Altın yüzde 1.3 düşerek ons başına 1,928.87 dolara geriledi ve bir haftayı aşkın sürenin en büyük kaybını yaptı.

*Bakır yüzde 0.2 düşerek pound başına 2.98 dolara geriledi.

(17:50'de güncellendi)