Advertisement

(15:20'de güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, Pekin'in ABD'ye nadir elemen ihracatını sınırlamaya hazır olduğunu kaydetmesi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika'ya artan oranda ek gümrük vergisi getirme tehdidinin ardından ticaret savaşına ilişkin söylemlerin iyice ısınması ile birlikte sert düştü. Tahvil faizleri, yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelmesi ile birlikte rekor seviyeye düştü.

Ticaret savaşında Meksika ile yeni bir cephe açılması ve Çin'den gelen misilleme tehdidi, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratlarını Aralık ayında küresel piyasa satış dalgasından bu yana en kötü haftalık performasını gerçekleştirmeye yöneltti. Dow Jones ve Nasdaq endeks vadeli kontratları da, Çin'in kendi şirketlerinin çıkarlarına zarar verdiğini belirttiği yabancı şirketleri içeren bir kara liste hazırlayacağına ilişkin haberle başlayan düşüşlerini devam ettirdi. Stoxx Europe 600 Endeksi düştü. Endeksteki tüm sektörler otomobil üreticilerinin öncülüğünde aşağı yönde hareket etti. Hisse senetleri Asya piyasalarının çoğunda değer kaybetti, ancak düşüşlerin boyutu seans ilerledikçe azaldı.

Kendini Tarife Adam olarak tanımlayan Trump'ın bu son adımı, 10 Haziran'dan itibaren Meksika mallarına ek yüzde 5 ek gümrük vergisi getirme, eğer Meksika ABD'ye yasadışı göçmen akımını durdurmazsa bu oranı Ekim ayında yüzde 25'e çıkarma tehdidi şeklinde gerçekleşti. Meksika pesosu son gelişmelerin ardından yüzde 3 düşerken, dolar ve yen değer kazandı. ABD Hazine tahvil faizleri 20 ayın en düşük seviyesine indi.

Saxo Capital Markets Pte küresel makro stratejisti Kay Van-Petersen, "Elinden geleni yapmakta olan bir Trump görüyoruz," dedi ve "Bu sadece Meksika ve Kanada için değil Çin için de çıtay yükseltiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Trump'ın Meksika açıklaması ve Çin'in misilleme olarak nadir elementlerin ABD'ye satışına sınırlama getirme planları, küresel hisse senetleri için oldukça sert geçen bu ayın oldukça dalgalı sona ermesine yol açabilir. ABD Hazime tahvilleri güvenli liman alımlarından faydalandı ve bunun sonucu 10 yıllıkların faizi Cuma günü yüzde 2.16'ya indi. Bu kağıdın faizi ayın başında yüzde 2.50 seviyesindeydi.

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, Meksika'ya tarife haberinden önce yaptığı konuşmada, ABD merkez bankasının ABD ekonomisinin büyümesine yönelik artan riskler görmesi halinde para politikasını genişletmeye hazır olduğunu söyledi, ancak işsizliğin düşük ve enflasyonun durgun seyretmesi ile birlikte ekonominin oldukça iyi durumda olduğunu da vurguladı. Küresel büyüme konusunda diğer kötü bir haber de Cıma günü, beklenenden daha kötü çıkan Çin imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisinden geldi. Dikkatler şimdi CUma günü açıklanacak olan ABD kişisel gelir ve harcamalar verisine çevrilmiş durumda.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Cuma günü açıklanacak olan Fed'in tercih ettiği çekirdek (gıda ve enerji fiyatları hariç)  enflasyon göstergesinin yıllık yüzde 1.6 artış ile istikrarlı seyretmesi bekleniyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:19'da yüzde 1.2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi ve 12 haftanın en düşüğüne indi.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.3 düşerek 15 haftanın en düşüğünü gördü.
*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 düştü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.05'ten az yükselerek bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 tırmanarak beş ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.1142 seviyesine çıktı ve son bir haftada ilk kez yukarı yönde hareket etti.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 1.2573 seviyesine indi.
*Onshore yuan dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 6.909 seviyesine geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 5 baz puan düşerek yüzde 2.16 ile yaklaşık 21 ayın en düşük seviyesine indi ve düşüşünü beşinci güne taşıdı.
*ABD'nin 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi 6 baz puan düşerek yüzde 2.00'ye indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek eksi yüzde 0.20 ile rekor düşük seviyeyi gördü.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek eksi yüzde 0.094 seviyesine geldi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 2.2 değer kaybederek varil başına 55.34 dolar ile 15 haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Demir cevheri yüzde 1.5 kayıpla ton başına 96.10 dolara düştü.
*Altın yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,296.47 dolar ile iki haftayı aşkın sürenin zirvesine tırmandı.

(15:20'de güncellendi)