Küresel piyasalar merkez bankalarına odaklandı
Küresel piyasalar bu hafta ABD, Japonya ve İngiltere'den gelecek faiz kararlarına odaklandı.
Bu hafta küresel piyasalar Fed, BOJ, BOE faiz kararlarını izleyecek. Fed ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) faizleri sabit tutması bekleniyor; bazı ekonomistler Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) ise 17 yıl sonra negatif faize veda edebileceğini öngörüyor.
Öncesinde küresel borsalar yükseliyor. Geçen haftanın son işlem gününde düşen ABD endeksleri vadeli işlemlerde yukarı yönlü seyir izleniyor.
Dikkatler Fed'den çıkacak mesajlarda
Küresel piyasalar Fed’in Çarşamba akşamı açıklayacağı faiz kararını ve özellikle de karar ile yapılacak açıklamaları beklerken, bir zamanlar faiz indirimlerinin bu toplantı ile düşmeye başlayacağına inanan tahvil yatırımcıları, artık “daha uzun süre daha yüksek” faizlere hazırlanıyor. Son dönemde ABD ekonomisinin gücüne işaret eden veriler açıklandıkça Fed’in faiz indireceği tarihe ilişkin tahminler ötelenmeye, tahvil getirileri de yükselmeye başladı.
BMO Global Asset Management sabit gelirli menkul kıymetler ve para piyasaları başkanı Earl Davis, “Fed genişlemeyi istiyor ancak veriler buna izin vermiyor. Yaz aylarında gevşemek için opsiyonelliği korumak istiyorlar. Ancak işgücü piyasası sıkıysa ve enflasyon yüksek kalırsa bunlar değişmeye başlayacak” dedi.
ABD 10 yıllık tahvil getirileri geçen hafta 24 baz puan artarak ekim ayından bu yana en güçlü artışını gerçekleştirerek yüzde 4,31’e yükseldi ve yılın başından bugüne kadarki en yüksek seviyesi olan yüzde 4,35’e yaklaştı.
Davis, 10 yıllık getirilerin yüzde 4,5’e doğru yükseleceğini öngörüyor. Nomura ekonomistlerinin yazdığı bir notta ise “Gevşetme konusunda çok az aciliyetle, Fed’in faiz indirimi döngüsüne başlamadan önce enflasyonun yavaşlayıp yavaşlamadığını görmek için bekleyeceğini düşünüyoruz” denildi. Nomura Fed’in gevşemesinin haziran, eylül ve aralık ayları yerine temmuz ve aralık aylarında gerçekleşeceğini öngörüyor.