Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Tahvil getirilerinin gece yükselişi ile birlikte yeni işlem günü Asya’dan Amerikan vadelilerine kadar hisse senetlerinde geniş çaplı satışlarla başladı.

Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 2'nin üzerindeki kayıp ile düşüşlerin başını çekerken Şanghay Bileşik, Kospi ve Topix’te yüzde 1’in üzerinde kayıplar yaşanıyor. Çarşamba gününü 9 baz puan yükselişle yüzde 1,48’de kapatan ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,47 seviyesinde istikrar kazanıyor. Getiri yükselişi Asya Pasifik’e de yansıdı. Avustralya 10 yıllıkları 11 baz puan birden yükseldi ve yüzde 1,80’e dayandı.

Bloomberg Dolar Endeksi de tahvil getirileriyle birlikte yükseliyor. Endeks yüzde 0,1 yukarıda.

Enflasyonun yatırımcılar açısından endişe konusu haline geldiğini belirten Spotlight Asset Group CIO’su Shana Sissel “Sistem içinde aşırı para dönüyor ve bir çeşit düzeltme yaşanması akla yatkın geliyor” değerlendirmesini yaptı.

Dikkatler Powell'da

Fed Başkanı Jerome Powell hızlı yükselen ABD tahvil getirileri gölgesinde bugün TSİ 20:05’te Wall Street Journal İstihdam Zirvesi’nde konuşma yapacak. Powell bugüne kadar yaptığı değerlendirmelerde yükselen getirilerin sağlıklı bir toparlanmaya işaret ettiğini söyledi.

Fed’den bu konuda endişe dile getiren tek üye Lael Brainard olmuştu. Ancak Powell yeniden artan enflasyon beklentileri gölgesinde konuşmasını yapacak.

Beş yıllık başa baş enflasyon oranı yüzde 2,5 ile 2008 Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyede bulunuyor.

Standard Chartered stratejistleri John Davies ve Steve Englander’a göre Powell konuşmasında, yükselen getirilerin ekonomik toparlanmayı tehdit etmesi durumunda Fed’in politika yanıtı vereceği sinyalini gönderecek. Stratejistler Powell’ın hangi politika seçeneklerinin kullanılacağı konusunda ise elini açmamasını bekliyor.