Küresel piyasalarda Japonya'nın sürpriz getiri eğrisi kararı yankılanıyor
Japonya Merkez Bankası (BOJ) sürpriz bir kararla getiri eğrisi tavanını yukarı çekti, yen değer kazandı. Çinli bankalar gösterge kredi faiz oranlarını değiştirmedi. BOJ'un şok kararı sonrasında riskli varlıklarda baskı görüldü.
Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) sürpriz bir şekilde 10 yıllık tahvil getirilerinin daha yüksek bir seviyeye çıkmasına izin vermesinin ardından Japon yeni değer kazandı; Japonya hisseleri ve ABD ile Avrupa vadeli endeksleri düşüşe geçti.
10 yıllık Japonya tahvillerinin getirisi 20,5 baz puan artışla yüzde 0,455’e yani 2015’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Osaka’da işlem gören tahvil vadelilerinde işlemler askıya alındı. Wall Street endeksleri dün geçen haftaki Fed açıklamalarının etkisiyle kayıplarını sürdürdü. S&P 500 bir aydan uzun bir süredir gördüğü en düşük seviyeden kapandı. Düşüşlerde Microsoft Corp., Apple Inc. ve Amazon.com Inc. hisselerine gelen satışlar etkili olmuştu.
Tesla hisseleri Elon Musk’ın Twitter yönetiminden ayrılıp ayrılmama konusunda sosyal medya platformu üzerinden yaptığı anketten ayrılması yönünde bir sonuç çıkmasının ardından yükseldi. Musk’ın söz verdiği gibi anket sonucuna uyup uymayacağı merak ediliyor.
Çin’de faizler değişmedi
Çinli bankalar gösterge kredi faizlerinde değişikliğe gitmedi. Ülkede 18 bankanın müşterilerine sunduğu en iyi faiz teklifleri temel alınarak hesaplanan ve Çin Merkez Bankası (PBOC) tarafından aylık olarak yayımlanan bir yıllık referans temel faiz oranı yüzde 3,65, beş yıllık referans temel faiz oranı da yüzde 4,30’da tutuldu.
Böylece ülkede bankaların uyguladığı kredi faizleri aralıksız dördüncü ayda sabit bırakılmış oldu.
Ancak ekonomistler, Çin yönetiminin verdiği sinyallerin de etkisiyle, beş yıllık referans mortgage faiz oranının sorunlu gayrimenkul sektörünün desteklenmesi amacıyla önümüzdeki aylarda düşürülebileceğini öngörüyorlar.
Ülkede gayrimenkul sektörü tarihteki en büyük daralmasını yaşarken, konut fiyatları kasımda aralıksız 15. aylık düşüşünü kaydetmişti. PBOC bu ay geçerli olacak şekilde zorunlu karşılık oranlarını düşürerek, bankaların maliyetlerini indirmiş ve daha düşük faizli kredi vermelerinin önünü açacak bir adım atmıştı.
ING Groep NV Çin Başekonomisti Iris Pang, ülkede artan Kovid-19 vakalarına işaret ederek, “Faiz oranlarını düşürmenin reel ekonomi üzerinde şimdi daha az etkisi var. Çalışanlar hastayken faiz indirmek için acele etmenin anlamı yok” dedi. ING Groep, ocak ayında beş yıllık referans temel faiz oranında 15 baz puan indirim bekliyor.