Advertisement
HABERLER ABONE OL

24-25 Haziran tarihlerinde gerçekleşen Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nden Türkiye'ye Suriyeli göçmenler için 3 milyar euroluk bütçe kararı çıktı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin Türkiye'deki Suriyeliler için 2024'e kadar 3 milyar euro bütçe ayıracağını açıkladı.

Von der Leyen, "AB Türkiye'deki Suriyelileri desteklemek için 3 milyar euro bütçe ayıracak. Bu konuda Türkiye'yi desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye-AB ilişkileri gelişme gösterdi ancak ticaret ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konularında daha fazla çalışma gerek" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı tepki verdi

Dışişleri Bakanlığı zirveyle ilgili olarak "AB Zirvesi’nde Türkiye başlığı altında kabul edilen kararlar, beklenilen ve gereken adımları içermekten uzaktır. AB’nin olumlu gündemi hayata geçirmeyi ertelemesi, bir oyalama taktiği, irade eksikliği ve bir iki üye ülkenin AB üyeliklerini kötüye kullanması olarak görülmektedir. " ifadelerini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada göç mutabakatıyla ilgili olarak alınan ek fon kararı da ele alındı. Bu konuyla ilgili olarak, "Yeni mali yardım paketi, Türkiye’ye değil, Suriyeli sığınmacılara yönelik olup, esasen AB’nin kendi huzur ve güvenliğinin teminatı için atılacak bir adımdır" denildi.

Merkel 3 milyar euro için uzlaşma çıktığını söylemişti

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin çalışmalara devam edeceğini söyledi.

Merkel, AB Liderler Zirvesi’nin ilk gün görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, zirvede Türkiye ile ilişkiler konusunda detaylı görüşme yapıldığını belirtti.

Burada AB Komisyonu'nun Türkiye ile göç mutabakatının ne şekilde uzatılabileceğine ilişkin bir rapor verdiğini ve kabul edildiğini anlatan Merkel, bunun 3 milyar euro ek fon ile ilgili olduğunu kaydetti.

Merkel, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin açıklamada bulunarak, “Gümrük Birliği çalışmalarına devam edeceğiz ve Türkiye’den de elbette yapıcı davranışlar bekliyoruz. Akdeniz'deki duruma ilişkin de bir iyileşme gördük.” değerlendirmesinde bulundu.