Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), iletişim stratejisinin bir parçası olarak bir süredir yürüttüğü yatırımcı toplantıları çerçevesinde, 9 Temmuz 2020 tarihinde bir videokonferans düzenledi.

Bu formatta ilk kez gerçekleştirilen toplantıda 200’e yakın yerli ve yabancı katılımcı yer aldı.

Videokonferansta Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası konulu bir sunum gerçekleştirildi ve aşağıda öne çıkan mesajlar iletildi:

Ekonomide kademeli açılma adımları ile birlikte iktisadi faaliyetteki toparlanmanın Mayıs ayı itibarıyla başladığı, yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirlerin, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katkı yaptığı belirtildi.

Ayrıca, Türkiye’de sağlık sisteminin diğer ülkelere göre güçlü yapısının Covid-19 pandemisinin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini sınırladığı, ihracatın öngörülenden daha güçlü bir şekilde toparlanmakta olduğu, yılın ikinci yarısında daha olumlu bir cari işlemler dengesi görünümü beklendiği vurgulandı.

Pandemi süreci ile ilgili olarak birim maliyetlerdeki artışların çekirdek enflasyon trendinde bir artışa yol açsa da, yılın ikinci yarısında normalleşme süreci ile birlikte talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği dile getirildi.

Bloomberg HT Araştırma Müdürü Cumhur Örnek, toplantıyla ilgili olarak "Piyasa sunum ve sorulara verilecek cevaplarda bozulan enflasyon dinamikleri sonrası para politikasının nasıl şekillenceğinin ipuçlarını ve rezerv yönetimi konusunda yapılan çalışmaların detaylarını arayacak." şeklinde değerlendirmede bulunmuştu. Örnek, "Son bir konu da tahvil alımları olabilir. Belirtilen azami oran ve muafiyet hesaba katıldığında sınıra yaklaşıldı. Burada yeni bir revizyon düşünülüyor mu soru olarak Başkan Yardımcılarına sorulabilir." yorumunu yapmıştı.

TCMB, Temmuz 2016’dan bu yana yatırımcı, ekonomist ve analistlerle teknik içerikli görüşmeler yapıyor. Bu toplantılarda katılımcıların genel makroekonomi, para politikası, finansal piyasalar, bankacılık gibi çeşitli konulardaki teknik içerikli soruları cevaplanıyor. Ancak pandemi nedeniyle Haziran ayında toplantı yapılamamıştı.

Bloomberg HT'ye konuk olan Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Haluk Bürümcekçi , konuyla ilgili olarak, "Merkez Bankası'nın yakın zamanda yaptığı toplantıyı ve açıkladığı metni gördük, daha zonra da toplantının özet metnin okumuştuk. Bu toplantıda da genel olarak o mesajlar tekrarlandı diyebiliriz. Toparlanmanın Mayıs'tan itibaren güçlendiği Haziranda da olumlu işaretler geldi ama Merkez Bankasından V tipi şeklinde bir değerlendirme olmadı. Bunun Umut verici olduğu ama bazı risklerin olduğu söylendi. Cari denge ile ilgili olarak kısa vadede ihracat kaynaklı bir bozulma olsa da bunun da zamanla dengeleneceği söylendi. Enflasyonda da daha çok arz faktörlerine değinildi. Arz sıkıntısının pandemi süreciyle birlikte talep teki yükselişle birlikte enflasyonu yukarı yönde etkilediği ama bunun geçici olduğu ve ikinci yarıda tekrar düşüşe geçeceği söylendi. Rezervlerle ilgili de çok net bir cevap verilmedi. Açıkçası ben ileriye dönük bir mesaj almadım" yorumunu yaptı.