Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, dünyanın önde gelen ekonomilerinden akaryakıt tüketiminin artmakta olduğuna ilişkin işaretler gelirken, küresel üretim kısıntılarının da koronavirüs nedeniyle çöken talebin etkilerini gidermeye başlaması ile birlikte üst üste ikinci günde yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 15 yükselerek varil başına 17 dolara tırmandı. Petrol vadelileri Çarşamba günü, Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerinin ABD'de benzin stoklarında sürpriz bir düşüş olduğunu ve talepte sıçrama gerçekleştiğini göstermesinin ardından değerinin beşte biri kadar yükseldi. Çin'de trafik caddelere geri dönüyor ve bu durum akaryakıt tüketimini ve rafinerilerin petrol işleme oranlarını destekliyor.

Petrol ticareti ile uğraşan Mercuria Energy Group Ltd.'nin başkanına göre, ABD'nin üretimi Mayıs ayında Mart ayına göre günlük 2 milyon varil düşecek ve ham petrol fiyatları muhtemelen tabanı gördü. Rusya üretiminin beşte bir oranında düşeceğini kaydetti ve Norveç de üretimi kısacağını duyurdu.

Arz kısıntılarına ve talepte görülen ufak çaplı kıpırdamalara karşın, piyasada halen fiyatlarda anlamlı bir toparlanma olmadan önce giderilmesi gereken yoğun bir petrol bolluğu var. 43 milyon varil Suud Arabistan petrolü taşıyan bir süper tanker filosu ABD'ye doğru gidiyor ve bu petrol dünyanın en büyük ekonomisindeki aşırı arz durumunu daha da artıracak.

Singapur'da Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Petrol, IEA verilerinin beklenenden daha az aşağı yönlü olması ve benzin talebinin toparlanması ile birlikte bir kuyruk rüzgarı yakalamış görünüyor," dedi ve "Ancak yukarı dönüş noktasını geçtiğimizi söylemek için henüz çok erken" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Çarşamba günü yüzde 22 sıçradıktan sonra yüzde 15 daha yükselerek Singapur saati ile 12:10'da varil başına 17.31 dolara tırmandı. Haziran vadeli petrol fiyatı ile Temmuz vadelilerinki arasındaki fark, Salı günü endeks fonlarının yakın vadeli kontratları boşaltmasının etkisi ile 8 dolara kadar çıktıktan sonra 4 dolar civarına indi.

Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günkü yüzde 10'luk yükselişinin ardından % 10.5 yükselerek varil başına 24.90 dolara ulaştı.