Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'nin Meksika ürünlerine gümrük tarifesi uygulayacağını açıklayarak ticaret savaşında yeni bir cephe açması ve buna bağlı olarak talep görünümünün daha da düşmesi ile birlikte varil başına 56 dolar civarına geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Trump'ın Meksika'yı ABD'ye yasadışı göçmen girişini durdurması için bu ülkeye 10 Haziran'dan itibaren yüzde 5 ek gümrük vergisi uygulanacağını ve bu oranın 1 Ekim'de yüzde 25'e kadar çıkarılabileceğini açıklamasının ardından yüzde 1.6 kadar düştü. Bu düşüş, Perşembe günü ABD'de benzin stoklarında artış ve ham petrol stoklarında beklenenin altında bir düşüş olduğunu gösteren verinin dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de petrol talebinin düşmekte olduğuna ilişkin endişelerin artırması sonrası fiyatlarda görülen yüzde 3.8'lik kaybın ardından geldi.

Trump'ın Meksika açıklaması piyasalar için beklenmedik bir adımdı ve ABD-Çin ticaret savaşının kötüleşmesi ile zaten tedirgin olan yatırıcıları daha da sarstı ve Beyaz Saray'ın Avrupa'ya ek gümrük vergisi getirebi,leceği beklentilerini güçlendirdi. Kötüleşen talep görünümü, sıkılaşan arz durumu ve Orta Doğu'da artan gerilime rağmen,  petrolün Kasım ayından bu yana en büyük aylık kaybını gerçekleştirmeye yöneltti.

PI Asset Management işlem müdürü Stephen Innes, "Meksika ürünlerine gümrük tarifesi küresel büyüme i,çin çok olumsuz bir gelişme, zira ABD'nin Avrupa'ya gümrük vergi getirme olasılığı artmış görünüyor," dedi ve "Petrol fiyatlarının son dönemde risk piyasalarında harekete paralel gittiği dikkate alındığında, bu petrol boğaları için kötü haber" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 63 sent ya da yüzde 1.1 düşerek Singapur saati ile 13:11'de varil başına 55.96 dolara geriledi. Fiyatlar erken saatlerde 93 sent kadar geriledi. Kontrat bu hafta şimdiye dek yüzde 4.5 düştü ve aylık kayıp yüzde 12'nin üzerine çıktı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günü yüzde 3.7 aşağıda kapandıktan sonra 88 sent ya da yüzde 1.3 düşerek varil başına 65.99 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 10.01 dolar primli işlem gördü