Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Hindistan'ın 2030 yılına kadar petrolde tüketim artışının başlıca gücü olacağını öngördü.

Ajans, Goa'da düzenlenen Hindistan Enerji Haftası çerçevesinde yayımladığı raporda, ülke çapında petrol talebinin on yılın sonuna kadar günde 1,2 milyon varil artarak 6,6 milyon varile ulaşacağını söyledi.

Hindistan halihazırda üçüncü en büyük petrol ithalatçısı konumunda.

UEA'nın raporu yenilenebilir enerji kaynakları daha fazla ilgi görürken bile Güney Asya ülkesinin dünya ham petrol talebinin gidişatı açısından artan önemini pekiştirdiği gösterdi.

Dünyanın en kalabalık ülkesinde ekonomi hızlı bir şekilde genişlerken, petrolden demir cevherine kadar emtia tüketimini de artırıyor.

Bu çerçevede, Hindistan rafineri hamlesi başlatarak, başka yerlerde düşüşte olduğu bir dönemde sektörü canlandırdı. Başbakan Narendra Modi Salı günü Goa'da düzenlenen toplantıda hükümetin gelecek yılki bütçede planlanan altyapı harcamalarının büyük bir kısmını enerji sektörüne ayıracağını söyledi.

2030'da tüketimde zirve beklentisi

Ekim ayındaki değerlendirmelerinde UEA, küresel petrol talebinin bu on yılda zirve yapacağını ve ardından uzun yıllar sürecek bir platoya gireceğini tahmin etmiti. Daha yakın bir zamanda, ajansın icra direktörü Fatih Birol, Çin'deki yavaşlama ve temiz enerjiye geçişi gerekçe göstererek dünya tüketiminin 2030'dan önce zirve yapacağını söylemişti.

UEA, Hindistan'ın öngörülen toplam büyümesinin günde 500 bin varilini sanayi ve tarımda kullanılan bir yakıt olan dizelin oluşturacağını söyledi. Diğer ürünler arasında benzin talebi artan elektrikli araç satışları nedeniyle sınırlanırken, jet yakıtı güçlü bir şekilde büyüyecek.

UEA, Hindistan'ın artan ham petrol talebinin, yurtiçi üretim düştükçe artan oranda ithalat yoluyla karşılanması gerekeceğini söyledi.

Aynı zamanda, ürün ihracatının on yılın ortasında günde 1,4 milyon varile ulaşması, ardından 2030'a kadar günde 1,2 milyon varile düşmesi bekleniyor.

Halihazırda Hindistan ham petrol ithalatının büyük bir kısmını OPEC+ ülkelerinden gerçekleştirirken Rusya, Suudi Arabistan ve Irak önde gelen nakliyeciler arasında yer alıyor.

Ayrıca ülke, Venezuela ve Guyana gibi uzak ülkelerden de daha sınırlı miktarlarda ham petrol alıyor.