Petrol üretim kısıntısı beklentisi ile yükselişini sürdürdü
Petrol fiyatları, önde gelen üretici ülkelerin üretimi kısabileceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ile yükseldi
Petrol fiyatları, koronavirüs salgınından dolayı talepteki çöküşün derinleştiği bir ortamda, dünyanın önde gelen üretici ülkelerinin üretimi kısma konusunda anlaşmaya yakın görünmelerinin etkisi ile yükselişini sürdürdü.
Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü Rusya'nın üretimde toplam üretiminin yüzde 15'ine denk gelen bir miktar olan günlük 1.6 milyon varillik kısıntıya gitmeye hazır olduğunu açıklamasının ardından yüzde 6 ralli yaptıktan sonra yüzde 3 daha yükselerek varil başına 26 dolara yaklaştı. OPEC'in dönem başkanı Cezayir'in enerji bakanı, ülkesinin devlete ait haber ajansına yaptığı açıklamada, bugün yapılması planlanan OPEC + koalisyonu toplantısında "günlük 10 milyon varile ulaşabilecek yoğun bir üretim kısnıtısının" tartışılacağını söyledi.
G-20 ülkelerinin enerji bakanları da Cuma günü olası anlaşmaya daha geniş çaplı desteği görüşecek. ABD'nin bu konuda işbirliğine katılması muhtemelen OPEC + koalisyonunda arz kısıntılarına ilişkin kilitlenmenin çözülmesine yardımcı olacak. ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ve Suudi Arabistan'a üretimi kısmaları konusunda büyük bir diplomatik baskı uygularken, sert düşen fiyatların üretimde bir gerileme yaratması ile birlikte, ABD'nin üretim kısıntısının "otomatik" olarak gerçekleşeceğini belirtti.
Ancak Moskova, müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanma ihtimalinin olduğunu işaret ederek, ABD'nin taahhüdüne yönelik kuşkulu yaklaşımını sürdürüyor. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın düşen talep ya da daha düşük fiyatlardan dolayı gerçekleştirilecek üretim kısıntılarını gerçek bir üretim kısıntısı olarak görmediğini kaydetti.
Suudi Arabistan ve Rusya arasında bir aydır süren fiyat savaşının olası sonlanması, küresel enerji talebinin birçok kişinin beklediğinden daha fazla düştüğü bir ortamda gerçekleşiyor. Dünyanın üçüncü en büyük petrol tüketicisi Hindistan'da petrol talebi, dünyanın en büyük ulusal karantinasının uygulamaya koyulması ile birlikte yüzde 70 düşerken, ABD'nin en büyük rafinerilerinden bazıları, bu ülkede petrol tüketiminin en az 30 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ile birlikte kapanma ile karşı karşıya.
CMC Markets Asia Pacific baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Müzakereler, Rusya'nın katkı vermesine karşın, zor bir görüşme olacak," dedi ve "ABD kaya petrolü üreticileri arasında önemli iflaslardan kaçınmak isterken, Moskova halen bu şirketlerin iş dışına çıktığını görmek istiyor" şeklinde görüş bildirdi.
Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, önceki seansta yüzde 6.2 yükseldikten sonra yüzde 2.6 tırmanarak Singapur saati ile 12:31'de varil başına 25.73 dolara ulaştı. Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICCE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 3 yukarıda kapadıktan sonra yüzde 0.4 yükselerek varil başına 32.97 dolara çıktı.