Bloomberght
Bloomberg HT Piyasalar Altın ve Emtia Petrolde "Nisan etkisi" gelecek yıllara yansıyabilir

Petrolde "Nisan etkisi" gelecek yıllara yansıyabilir

Petrolde talebin sert bir şekilde düşmesinin beklendiği Nisan ayının etkileri gelecek yıllara yansıyabilir

Giriş: 01 Nisan 2020, Çarşamba 12:43
Güncelleme: 01 Nisan 2020, Çarşamba 12:43

Petrol, bu ay talebin benzersiz bir şekilde bozulduğu bir döneme giriyor.

Dünyanın önde gelen enerji analistlerine göre günlük petrol tüketimi Nisan'da bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 15 - 22 milyon varil arasında düşüş kaydedecek.

Petrol piyasasındaki bozulma şimdiden tüm dünyada rafinerilerin faaliyetlerini azaltmasına, sondaj yapanların üretimi düşürmesine ve depolama tanklarının dolmasına neden oldu.

Aralarında Jeffrey Currie ve Damien Courvalin'in de bulunduğu Goldman Sachs Group Inc. analistlerinin 30 Mart tarihli notunda, "Bu sektör için ezber bozan bir durum olacak. Arz üzerinde büyük ve kalıcı etkileri olmadan talebin bu kadar düşmesi imkansız." dendi.

Petrol talebindeki azalmada, eski OPEC+ müttefikleri Suudi Arabistan ve Rusya'nın pazar payı için üretimi olabildiğince artırmalarının da etkisi var. Artan arz, nakliye, depolama ve boru hatları üzerindeki baskıyı artırıyor. Goldman'a göre Nisan ayında depolara günlük 20 milyon varil petrol akışı olacak. IHS ise yıl ortasına kadar petrol stoku için dünyada boş alan kalmayacağını belirtiyor.

Sektörde çok azı ayakta kalacak. Nisan aynı zamanda jet yakıtı talebi için de gelmiş geçmiş en kötü ay olmaya hazırlanıyor. Sektör danışmanı FGE'nin tahminine göre ABD'de yakıt tüketimi bir önceki yıla kıyasla Nisan'da yüzde 50 azalacak. Energy Aspects Ltd. Brent petrolün varilinin 10 dolar ile yirmi yıldır görülmeyen seviyelere yaklaşabileceğini tahmin ediyor.