Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(11:45'te güncellendi)

Petrol, ABD'de özel sektörün açıkladığı verinin petrol stoklarının arttığını göstermesi ve Suudi Arabistan'ın petrol üretimini Temmuz ayında rekor seviyeye yükselttiği haberi ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 0.6 düştükten sonra yüzde 1.2 kadar daha düştü. Amerikan Petrol Enstitüsü verilerine göre, ABD petrol stokları geçen hafta 2.09 milyon varil arttı. Çarşamba günü açıklanacak olan resmi petrol stok verisinin ise, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre 1.5 milyon varil azalması bekleniyor. Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), aylık raporunda, gelecek yıl için ABD petrol üretim tahminini yükseltti. Verilen hakkında bilgiye sahip iki kaynağa göre, Suudi Arabistan yaz döneminde artan iç talebi karşılayabilmek için petrol üretimini Temmuz ayında günlük 10.67 milyon varile çıkarttı.

Petrol, geçen hafta Haziran ayındaki zirvesinden yüzde 20'nin üzerinde düşerek ayı piyasasına girmesi ve yaklaşık 4 aydır ilk kez 40 doların altında kapatmasının ardından dalgalı bir seyir izledi. ABD'de petrol ve akaryakıt stokları yüksek seviyelerini korurken, Goldman Sachs Group Inc., piyasanın bu yılın ikinci yarısında ılımlı bir açığa sahip olacağı tahmininde bulundu ve EIAüretimin 2017 yılında arzı geçeceğini kaydetti.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Ham petrol stoklarındaki yüksek seyir fiyatların güçlü bir ralli yapmasını önleyecek," dedi ve "Petrolün trendi, yani zirveden aşağı yöndeki hareketi, doğru bir yön, ancak halen 500 milyon varilin üzerinde bir stok var. Bu stoklar tarihi ortalamasına dönene dek, fiyatlarda güçlü artışlar sınırlı kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 50 sent düşerek varil başına 42.27 dolara kadar indikten sonra, Londra saati ile 08:31'de 42.38 dolara geldi. Kontrat Salı günü 25 sent düşerek 42.77 dolardan kapanmıştı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 29 altındaydı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 48 sent ya da yüzde 1.1 düşüşle varil başına 44.50 dolara kadar geriledi. Kontrat Salı günü yüzde 0.9 düşüşle 44.98 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a göre 1.51 dolar primli işlem gördü.

(11:45'te güncellendi)