Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(21:40'ta güncellendi)

Petrol, İran'ın üretimi dondurma konusunda diğer üreticilerle işbirliğine gitmede daha istekli olabileceği beklentisiyle gün içindeki kayıplarını tersine çevirerek yükseldi.

Reuters'ın, OPEC ve petrol sektöründeki kimliği belirtilmeyen kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İran petrol üretimini dondurma konusunda diğer ülkelerle anlaşarak piyasayı destekleyebileceği yönünde "pozitif sinyaller" gönderdiğini söyledi. Goldman Sachs analist raporunda, OPEC ve diğer üreticilerin gelecek ay yapılacak gayri resmi görüşmelerde petrol üretimini dondurma kararı aldığı takdirde yükselen fiyatların diğer ülkelerdeki üretimi canlandıracağını belirtti.

ESAI Energy Inc. idari yöneticisi Sarah Emerson, "İran, Irak ve Suudi Arabistan herkesin dinleyeceği OPEC üyeleri. Piyasa bu ülkelerden gelecek her habere tepki verecektir." diye konuştu.

Petrol, bu ayın başlarında varil başına 40 doların altında düştükten sonra yüzde 20'den fazla yükselerek 18 Ağustos'ta boğa piyasasına girmişti. Petrol fiyatları büyük oranda OPEC'in piyasası dengelemek için adımlar atacağı yönündeki spekülasyonlarla yön buldu. Fiyatlar, Irak'ın ihracatını artırmak istemesi ve Nijeryalı militanların ateşkes çağrılarının arzı destekleyebilecek olmasıyla düşmüştü.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü, yüzde 1.7 kadar düştükten sonra New York'ta varil başına 48.10 dolara ilerledi. Eylül kontratı ise dün yüzde 3 düşerek 47.05 seviyesine gerilemişti.

(21:40'ta güncellendi)