Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, üretim kısıntsı anlaşmasının uygulanmasına yönelik kuşkuların güçlenmesi ve artan ABD stoklarının arz fazlasını kötüleştirmesi ile birlikte, OPEC'in üretim indirimine gitme konusunda anlaşmaya varmasından sonraki kazançlarını geri verdi ve dokuz ayın en büyük haftalık kaybına yöneldi.

Vadelipetrol kontratları New York'ta, önceki beş seansta yüzde 10 düştükten sonra yüzde 0.3 yükseldi. Fiyatlar, OPEC'in 28 Eylül'de Cezayir'de üretimi düşürme konusunda vardığı ön anlaşmadan bu yana en düşük seviyesinden kapandı. Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre, ABD petrol stokları geçen hafta rekor hızda atarken, arz kısıntısı anlaşmasından muaf OPEC üyeleri Ekim ayında üretimlerini artırdı.

Petrol, OPEC üyelerinin, geçen Cuma Viyana'da anlaşmayı sonuçlandırmaya yönelik bir adım olan, ülkelerin üretim kotalarının belirlenmesi konusunda anlaşmaya varamamasının ardından variil başına 45 doların altına indi. Goldman Sachs Group Inc., 30 Kasım'daki resmi OPEC toplantısında anlaşma ihtimalini düşük görürken, Bank of America Merrill Lynch ve Citigroup Inc. anlaşmanın mümkün olduğunu düşünüyor.

Melbourne'de IG Ltd. baş piyasa stratejisti Chris Weston, "Petrol piyasasına yönelik mükemmel bir negatiflik fırtınası var," dedi ve "OPEC'in durumu belirleyici ve yatırımcılar, Kasım'da etkili bir anlaşmaya varılacağına inanmakta zorluk çekiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 13 sent yükselerek Hong Kong saati ile 09:52'de varil başına 44.79 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 42 altındaydı. Kontrat Perşembe günü yüzde 1.5 düşerek 44.66 dolar ile 23 Eylül'den bu yana en düşük seviyesinden kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 8 ile 5 Şubat haftasından u yana en hızlı düşüşüne yöneldi.

Ocak vadeli Brenet petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 14 sent yükselerek varil başına 46.49 dolaa çıktı. Kontrat Perşembe günü yüzde 1.1 düşerek 46.35 dolardan günü tamamladı. Fiyatlar bu hafta yüzde 6.6 düştü. Küresel gösterge Brent perolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 1.09 dolar primli işlem gördü.