Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar, ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump'ın reflasyonist ekonomi politikaları (ekonominin para arzını artırma ya da vergileri düşürme yoluyla desteklenmesi) ve Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin etkisiyle, 28 yılın en güçlü iki haftalık yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

ABD Doları, 110.78 seviyesinden işlem görerek yen karşısında 1 Haziran'dan bu yana görülen en güçlü seviyesini kaydetti. Dolar, yen karşısısnda geçtiğimiz iki hafta içerisinde yüzde 7.3 tırmanarak 1988 yılından bu yana görülen en güçlü iki haftalık yükselişini kaydetti. Trump yönetiminin kamu harcamalarını artıracağı yönündeki spekülasyon ile hazine tahvillerinde görülen yükseliş, doların güçlenmesinde etkili oldu. Fed Başkanı Janet Yellen, Perşembe günkü konuşmasında merkez bankasının sıkılaştırma yolunda devam ettiğini belirtti.

Tokyo'da Shinkin Asset Management kıdemli fon yöneticisi Jun Kato, “ABD faiz artırımlarına ve enflasyona ilişkin beklentiler, doların yükselmesine neden oluyor ve bu ürkütücü bir durum. Piyasalar, insanların kırılgan olduğunu düşünseler bile beklentilerle desteklenen yukarı yönlü trendi takip etmek zorunda olduğu ivmeye dayalı bir yükseliş aşamasında” dedi.

Dolar, Japon Yeni karşısında yüzde 0.43 yükselerek 110.60 seviyesinden işlem gördü.