Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, OPEC üyelerinin üretimin kısılmasına yönelik anlaşmanın sonuçlandırılması konusunda ilerleme sağladığına ilişkin işaretlerle birlikte yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Ocak vadeli petrol kontratları New York'ta, Aralık kontratının Pazartesi günü yüzde 2.9 yukarıda vadesini doldurmasının ardından yüzde 1.2 kadar yükseldi. Libya'nın OPEC guvernörü Mohamed Oun, Viyana'da OPEC genel merkezinde yürütülen ön görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, üye ülkelerin bireysel kotalarının belirlenmesine yönelik görüşmelerin iyi gittiğini kaydetti. Goldman Sachs Group Inc., şimdi bir anlaşmaya varılması konusunda "taktiksel olarak olumlu" olduklarını kaydetti. AND'de Çarşamba günü açıklanacak olan resmi petrols tok verisinin, yükselişini dördüncü haftaya taşıması bekleniyor.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) Eylül ayında vardığı gayrıresmi üretim kısıntısı anlaşmasını 30 Kasım'daki toplantıda sonuçlandırmak için tekrar diplomatik çabalara başlaması ile birlikte, 14 Kasım'da gördüğü sekiz haftanın en düşük seviyesinden yükseldi. OPEC sekiz yıl sonra ilk kez üretim kısıntısına gitme konusunda anlaşmaya varmaya çalışıyor, ancak İran'ın üretimi artırma taahhüdü ve Irak'ın IŞİD ile yürüttüğü savaştan dolayı bu anlaşmadan muaf tutulmayı istemesi anlaşmayı karmaşık bir hale getiriyor. 

Melbourne'de IG Ltd. piyasa stratejisti Evan Lucas, "OPEC anlaşması petrol fiyatlarını 50 dolara doğru yükseltecektir," dedi ve "Eğer tüm üye ülkeleri bağlamayan sözel bir anlaşma olursa, piyasa bundan hızlı bir şekilde olumlu etkilenecektir. Fiyatlar ardından tekrar 45 ila 46 dolar civarına inebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 57 sent yükselerek varil başına 48.81 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 10:35'te 48.73 dolara geldi. Aralık vadeli kontrat Pazartesi günü 1.80 dolar yükselerek 47.49 dolar ile 28 Ekim'den bu yana en yüksek seviyede vadesini doldurdu. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 47 üzerindeydi.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 55 sent ya da yüzde 1.1 yükselerek varil başına 49.45 dolara kadar çıktı. Kontrat Pazartesi günü 2.04 dolar ya da yüzde 4.4 yükselişle 48.90 dolara kadar çıkarak 28 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 65 sent primli işlem gördü.