Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar, ABD'de tahvil faizlerinin yükselmesine ve Dow Jones Endeksi'nin ilk kez 20,000 puan seviyesine aşmasına karşın, Asya seansında geri çekildi. Bu durum, Döviz için Trump reflasyon (vergileri düşürerek ve para arzınıa rtıarak büyümeyi destekleme) işlemlerine karşı artan direnci işaret ediyor.

Bu kopukluk, Başkan Donald Trump'ın ticaret anlaşmalarını yeniden müzakere etmek ve Meksika sınırına duvar örmek gibi seçim kampanyasında bahsettiği taahhütler için adım atarken, vergi indirimleri ve mali teşvik gibi politikalar hakkında fazla detay vermemesinden kaynaklanıyor. Morgan Stanley stratejistleri, 25 Ocak'taki bilgilendirme norunda, "Piyasa iyimserliği politika oluşturma realitesiyle yüzyüze geliyor" dedi. Trump ve Hazine Bakanlığı için aday gösterdiği Steven Mnuchin, son günlerde, aşırı güçlü doların etkileri konusunda uyarılarda bulunuyor.

Tokyo'da Barclays Securities Japan Ltd. kıdemli döviz ve yen pariteleri stratejisti Shinichiro Kadota, "Dolar, son günlerde, Trump yönetiminin doların gücüne ilişkin yorumlarının ağırlığı altında kaldı ve bu durum ABD para birimini, yüksek ABD Hazine tahvil faizleri ve ABD hisse senetlerine karşın baskı altında bıraktı" şeklinde görüş bildirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü ve dünkü yüzde 0.3'lük düşüşünü daha da ileri götürdü.

Citigroup Inc., raporunda, "Dolardaki bu beklenmedik düşük performans muhtemelen, kalabalık pozisyonlanma, büyük ölçüde tek yönlü bir görüş ve tüm dünyada ekonomik verilerdeki geniş tabanlı iyileşmenin sürmesinin bir karışımını yansıtıyor" dedi.

Dolar/yen 24 Ocak'taki yaklaşık iki ayın en düşük seviyesi olan 112.53'ten bir sıçrama gerçekleştirdikten sonra fazla değişmeyerek 113.35'te kaldı. Parite teknik analizde ichimoku bulutu olarak adlandırılan konumda ve bu durum 110'daki desteğe doğru potansiyel bir düşüşü işaret ediyor.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin danışmanı Honda, dolar/yen'in bu yıl 120 seviyesine yükselebileceğini kaydetti. Bay Yen olarak da bilinen eski Japonya Maliye Bakanlığı döviz yetkilisi Sakakibara ise bu hafta başında verdiği mülakatta, yenin dolar karşısında bu yul 100 seviyesine gerileyebileceğini kaydetti.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi önceki iki seansta 11.5 baz puan yükseldikten sonra bir baz puan daha artarak yüzde 2.5'e geldi.

Euro/Dolar paritesi 1.0766'ya kadar yükseldi ve 1.0818'deki 100 günlük hareketli ortalamasına doğru yukarı trendini konsolide ediyor.