Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(16:05'te güncellendi)

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın OPEC'e Şubat ayında üretimi tekrar günlük 10 milyon varilin üzerine çıkarttığını kaydetmesi ve böylelikle önceki ayki üretim kısıntısını üçte bir oranında azaltmasının ardından erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki altı seansta yüzde 9.2 düştükten sonra yüzde 0.6 daha geriledi. Ocak ayında üretimi taahhüt ettiğinden daha fazla kısan ve dünya piyasalarının yeniden dengeye kavuşması için yolu açan Suudi Arabistan, OPEC'e geçen ay üretimi günlük 263,000 varil artırdığını söyledi ve böylece, ülkenin üretimi daha da düşüreceği beklentileri gerçekleşmedi.

Petrol geçen hafta, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülkenin 1 Ocak'tan itibaren küresel arz fazlasını azaltmak için üretimi kısmaya başlamasından beri üzerinde seyrettiği varil başına 50 dolar seviyesinin altına geriledi. Fiyatlar Aralık ayından bu yana ilk kez bu seviyenin altına indi. Suudi Arabistan'ın üretim artışı haberi, Enerji Bakanı Khalid Al-Falih'in geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkesinin sonsua dek bedavacıların yükünü çekemeyeceğini kaydetmesinin ardından geldi. Rusya, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri henüz taahhüt ettikleri üretim kısıntısı miktarına ulaşamadı.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 27 sent düşerek Londra saati ile 12:00'de varil başına 48.13 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 18 altındaydı. Kontrat Pazartesi günü 9 sent düşerek 48.40 dolar ile 29 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesinden kapandı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 23 sent düşerek varil başına 51.12 dolara geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 2.47 dolar primli seyretti.

(16:05'te güncellendi)