Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'tan kaynaklanan kargaşanın güvenli liman alımlarını getirmesinin yanında, hisse senetlerindeki düşüş ve Fed'in gelecek ayki toplantıda faiz artırımına gitme olasılığının azalması ile birlikte, son bir yılın en güçlü yükselişini gerçekleştidikten sonra, bu kazancını korudu. Madencilik hisseleri değer kazandı.

Beş gün süren rallinin ardından, spot altın, yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,263.20 dolar ile 1 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından, Singapur saati ile 13:52'de 1,260.03 doalr seviyesinde yatay seyretti. Çarşamba günü, metal yüzde 2 artarak, Haziran 2016'dan bu yana en büyük çıkışını gerçekleştirdi.

Altın, aralarında Trump'ın FBI SDirektörü James Comey'e eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'e yönelik soruşturmayı durdurması konusunda baskı yapması da bulunan bir dizi hasar verici gelişmenin ardından, ABD başkanının görev döneminin en büyük krizi ile karşı karşıya kalmasından faydalanıyor. İddiaların potansiyel etkilerinin Washington'da sarsıntı yaratması ile birlikte, hisse senetleri sert düştü ve dolar Kasım ayından bu yana en düşük seviyesi yakınında seyretti. Beyaz Saray, olayların Comey'in açıkladığı şekilde gelişmediğini kaydederken, piyasalarda ABD yönetiminin ekonomik gündemini uygulamaya koyamayacağı yönünde endişeler var.

Singapur'da GoldSilver Central Pte idari direktörü Brian Lan, "İnsanlar şimdi Trump'ın soruşturma ile karşılaşmasından endişeleniyor," dedi ve "Bu nedenle güvenli liman varlıkları tekrar gündemde" şeklinde görüş bildirdi.

Lan'a göre, altıının daha da yükselmesi ve belki de 1,300 doalra ulaşabilmesi için 1,270 doalr seviyesini aşması gerekiyor, ancak fiyatlar biraz abartılı seviyede ve küçük çaplı bir düzeltme bekleniyor. Lan, ""Her şey yeni haber akışına bağlı" yorumunda bulundu.

Sydney'de, Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd., kazançlarının bir kısmını geri vermeden önce yüzde 5 ralli yaparak 22.20 Avustralya doları seviyesine kadar çıktı. Ocak ayında, Evolution Evolution Mining Ltd. Başkanı Jake Klein, Trump'ın başkanlığından kaynaklanabilecek sorunlardan dolayı altının 2017'yi iyi geçireceğini söylemişti.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd., bilgilendirme notunda, "Süregelen siyasi belirsizlik, altın üzerinde muhtemelen yukarı yönlü baskısını sürdürecek," dedi ve Haziran ayında Fed'in faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin zayıfladığına dikkat çekti. Banka, "Trump yönetiminin planlanan ekonomi programı üzerinde odaklanma ve bu programı etkin biir şekilde uygulama yeteneğine ilişkin belirsizlik dün hızla yükseldi ve bu durum, yatırımcıların güvenl liman niteliğindeki varlıklara yönelmesinde yansımasını buluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot gümüş, Çarşamba günü ons başına 17.0423 dolar ile 1 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.3 düşerek 16.855 dolra indi.

Spot pakkadyum düşüşünü dördüncü güne taşıdı.

Spot platin yüzde 0.5 düşerek altı gün süren yükselişini durdurdu.