Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların parasal sıkılaştırmaya ilişkin yeni işaretler alabilmek dikkatlerini Cuma günü açıklanacak olan ABD istihdam verilerine çevirmeleri ile birlikte sakin seyretti.

Spot altın, Perşembe günü yüzde 0.3 yükseldikten sonra, Singapur saati ile 12:33'te ons başına 1,347.86 dolar civarında yatay seyretti.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Perşembe günü yüzde 0.5 düştükten sonra yüzde 0.2 yükseldi ve üst üste sekizinci haftayı da kayıpla geçerek Ağustos 2010'dan bu yana en uzun haftalık düşüşü serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Perşembe günü 8 baz puan yükselerek yüzde 2.79 ile Nisan 2014'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Aralık ayında 148,000 artan tarım dışı istihdamım Ocak ayında 180,000 artış göstermesi bekleniyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Tarım dışı istihdamın beklenenden daha iyi çıkması durumunda, risk iştahı artar ve Fed'in bu yıl faiz artırımına gitmesi için nedenleri güçlenir. Bu da ilk çeyrekte altın fiyatları üzerinde baskı oluşturur," dedi ve "Altının hafifçe yüksek olduğunu düşünmeye devam ediyoruz ve hızlı bir şekilde kar satışları gelebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Fed, Çarşamba günkü politika toplantısında, faiz oranlarını beklendiği üzere değiştirmedi, ancak daha fazla faiz artırımına gidebileceğine ilişkin planlarını vurguladı.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.1 düşerek ons başına 17.2220 dolara indi ve bu hafta yüzde 1.1 geriledi. Platin yüzde 0.3 düşerek ons başına 1,004.70 dolara geriledi ve üst üste ikinci haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi. Palladyum bu hafta yüzde 4.8 düştü ve Eylül ayından bu yana en büyük haftalık kaybına hazırlanıyor.