Advertisement

(15:50'de güncellendi)

Avrupa hisse senetleri Çarşamba günü, yatırımcıların dikkatlerini petrol fiyatlarındaki sert düşüşe, Çin ekonomisinden gelen karışık verilere ve ticaret konusundaki son gelişmelere çevirmesi ile birlikte, Asya seansındaki kayıpları ve ABD endeks vadeli kontratlarındaki düşüşü izleyerek geriledi. ABD Hazine tahvilleri ve dolar hafifçe yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi aralarında madencilik ve enerjinin olduğu sektörler tarafından aşağı çekildi ve oto şirketlerinden gelen iyi haberler endeksi yeşil bölgeye yükseltmeye yetmedi. Japon hisse senetleri günün zirvelerinin altında kapanırken, Hong Kong, Çin ve Güney Kore hisseleri aşağı yönde hareket etti. Batı Teksas petrolü (WTI), tarihinin en uzun günlük düşüş serisini gerçekleştirdikten sonra kısa süreli yükselişin ardından dalgalı bir seyir izledi.

Sterlin, İngiltere'de enflasyon tahminlerin altında çıkması ve traderların Başbakan Theresa May'in kabinesini Brexit anlaşmasına destek için ikna edip edemeyeceğini görmek için beklemede kalması ile birlikte zayıfladı. Euro, verilerin Euro Bölgesi'nde büyümenin 3. çeyrekte yavaşladığını göstermesinin ardından değer kaybetti. Dolar yükselerek 18 ayın zirvesine yaklaştı. İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, hükümetin Salı günü Avrupa Komisyonu'na kafa tutan bir bütçe sunmasının ardından değer kaybetti.

Petroldeki sert satış dalgası, teknoloji sektöründeki gerilemenin hazmedilmesi, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret anlaşmazlığının sürmesi ve aynı zamanda yüksek faiz rejiminin devam etmesi ile birlikte hisse senetlerinin zaten zor zamanlar yaşadığı bir dönemde geldi. Trump yönetimiin otomobillere yeni gümrük tarifesi getirme planlarını beklemeye aldığının kaydedilmesi ile birlikte, piyasada bir miktar iyimserlik için zemin oluştu, ancak  Brexit ve İtalya riskleri devam ediyor, Çarşamba günü ABD tüketici enflasyonu açıklanacak ve ham petrol piyasasına ilişkinnönemli verilerin de açıklanması yakın.

Dikkatler, öte yandan, Çarşamba günü konuşacak olan Fed Başkanı Jerome Powell'ın üzerinde de olacak. Bazı gözlemciler, Powell'ın faiz artırım döngüsünün çok ileri gittiği yolundaki eleştirileri yatıştırmasını bekliyor. Bu konuşma, Çin ekonomisine ilişkin sabah açıklanan verilerden sonra gerçekleşecek. Çin'de perakende satışlar tahminlerin altında kalırken, sanayi üretimi yukarıda çıktı.

Diğer taraftan, Hint rupisi, petrol fiyatlarındaki düşüşün derinleşmesi ve yatırımcıların petrol ithalatçısı olan bu ülkenin cari işlemler açığına ilişkin endişelerini yatıştırmasının ardından yaklaşık iki ayın zirvesine çıkarken, ülke tahvilleri değer kazandı. Gelişen piyasa hisse senetleri geriledi. Altın düştü.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Başkanı Jerome Powell, Dallas Fed'in ev sahipliğini yaptığı bir etkinlikte, Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ile ulusal ve küresel ekonomik sorunları tartışacak.
*ABD'de tüketici enflasyonu Ekim ayında, Eylül'deki gevşemenin ardından muhtemelen yükselecek. Tüketici fiyatları endeksinin söz konusu dönemde, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre önceki aya kıyasla yüzde 0.3 artması bekleniyor.
*İngiltere Başbakanı Theresa May, Çarşamba günkü oturumda, bölünmüş durumdaki kabinesine Brexit anlaşmasını desteklemelerini aksi halde görevi bırakacağını söyleyecek.
*Meksika, Filipinler ve Tayland merkez bankaları politika kararlarını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları Londra saati ile 11:45'te yüzde 0.05'ten az düştü ve kayıplarını beşinci güne taşıyarak bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.9 gerileyerek iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.6 kayıpla yaklaşık 3 haftanın en düşüğünü test etti.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.8 düştü.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 gerileyerek iki haftanın en düşük seviyesine indi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.2 düşerek iki haftanın en düşük seviyesine indi ve düşüşünü beşinci güne taşıdı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.1268 seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 kayıpla 1.2911 seviyesine düştü.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 113.90 seviyesine geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi bir baz puandan az gerileyerek yüzde 3.14 ile yaklaşık 2 haftanın en düşüğüne indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan gerileyerek yüzde 0.39 ile iki haftanın en düşüğünü gördü.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvilerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 1.49 seviyesine geriledi.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri arasındaki fark 7 baz puan yükselerek 3.1031 yüzde puanına ulaştı ve iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.1 değer kazanarak varil başına 55.74 dolara çıktı ve yaklaşık üç haftadır ilk kez yukarı yönde hareket etti.
*Altın yüzde 0.2 değer kaybederek ons başına 1,200.01 dolar ile beş haftanın en düşük seviyesine indi.

(15:50'de güncellendi)