Advertisement

(14:15'te güncellendi)

Avrupa'da işlem gören hisse senetleri, piyasaların yılın nasıl bir volatilite ile sona ereceğine ilişkin işaretler için dikkatlerini Fed toplantısına çevirmeleri ile birlikte düşerken, ABD endeks vadeli kontratları, karışık seyreden Asya piyasaları sonrası yukarı yönlü açılışı işaret etti. Gösterge ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.9'un hemen altında yatay seyretti.

Perakende sektörü hisseleri, Asos Plc'nin Noel alışveriş sezonunun çok kötü başladığına ilişkin uyarısı sondası sert düşüş göstermesinin ardından, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki düşüşlere öncülük etti. Dow Jones, Standard & Poor's 500 (S&P 500) ve Nasdaq endeks vadeli kontratları dalgalı bir seyrin ardından yükseldi. ABD Hazine tahvilleri Cuma günkü kazancını korudu ve yen, riskten kaçınma eğiliminin son günlerde küresel hisse senedi piyasalarını olumsuz etkilemesinin ardından sakindi. Dolar, son bir ayın en yüksek seviyesine çıkmasını sağlayan güçlü bir haftalık seyir sonrası düştü. Malezya, ABD bankası Sachs Group Inc. aleyhine dava açmasının ardından, bu bankaya ilişkin tartışmalar yoğunlaştı.

Fed'in bu haftaki toplantısında politika faizini bu yıl dördüncü kez artırmasının beklenmesi ile birlikte, Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı değerlendirmeler, gelecekte izlenecek faiz patikasına ilişkin işaretler için yakından gözlenecek. Gelecek yıl için küresel büyüme tahminleri, dünyanın en büyük ekonomileri arasındaki ticaret savaşının olumsuz etkilerinin görülmeye başlanması ve piyasaların volatil geçen 2018 yılından dolayı sendelemesi ile birlikte aşağı çekiliyor. Öte yandan, siyasi gelişmeler de yatırımcıların gündeminin üst sıralarında yer alıyor. Trump yönetiminde görev değişiklikleri devam ediyor ve İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) ile gelecekteki ilişkinlerine ilişkin belirsizlik devam ediyor.

Sydney'de Kapstream Capital fon yöneticisi Steve Goldman, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Ticaret savaşının şimdilerde aşırı kötü görülmesi ile birlikte, 2019 yılı için büyüme ve enflasyon görünümleri yeniden değerlemeye tabi tutuluyor," dedi ve "Oldukça fazla volatilite göreceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

ABD İçişleri Bakanı Ryan Zinke, bir dizi federal soruşturma ortamında yıl sonunda görevinden ayrılacak. Yatırımcılar, İngiltere Başbakanı Theresa May'in ekibinin Brexit için yeniden referanduma gidilmesi konusunun  ısıtıldığı yolundaki haberlerin ardından geri çekilmesi sonrası Brexit'e ilişkin gelişmeleri yakından izlemeye devam edecek. İngiltere Başbakanı May bugün Parlamento'nun önüne çıkacak.

Diğer taraftan, gelişen piyasa hisse senetleri ve para birimleri hafifçe yükseldi. Meksika pesosu, Devlet Başkanı Manuel Lopez Obrador'un gelecek yılın bütçesinin fazla vereceği yolundaki taahhüdünün ardından ralli yaptı. Brent petrolü varil başına 61 dolara doğru yükseldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Salı ve Çarşamba günü 2018'in son politika toplantısını gerçekleştirecek. Faiz kararının ardından, Başkan Jerome Powell basın toplantısı düzenleyecek.
*Japonya Merkez Bankası para politikası kararı Perşembe günü açıklanacak ve bunun ardından Başkan Haruhiko Kuroda basın açıklaması yapacak. İngiltere Merkez Bankası da politika kararını Perşembe günü açıklayacak.
*Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Deng Xiaoping'in ekonomiyi dünyaya açmasının 40'ncı yıldönümü için Salı günü düzenlenecek konferansın açılış konuşmasını yapacak.
*ABD Başkanı Donald Trump ve kanun koyucular Trump'ın Meksika sınırına inşa etmeyi planladığı duvar için ne kadar para tahsis edileceği konusunda anlaşma sağlanamazsa, ABD hükümetinin kısmi kapanması bu hafta başlayabilir.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saat ile 10:25'te yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 yükseldi.
*MSCI Tüm Ülkeler DÜnya Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.1338 seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 113.34 seviyesine tırmandı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1.2616 seviyesine yükseldi.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.88 seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi değişmeyerek yüzde 0.25 seviyesinde kaldı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 1.257'ye çıktı.
*İtalya ve Almanya 10 yıllıklarının faiz farkı bir baz puan yükselerek 2.6976 yüzde puanına ulaştı.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.2 gerileyerek yaklaşık 18 ayın en düşük seviyesine indi.
*Brent petrolü yüzde 0.8 değer kazanarak varil başına 60.77 dolara ulaştı.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.2 gerileyerek ton başına 6,119.50 dolara inerek son bir haftanın en düşük seviyesini gördü.
*Altın yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,239.77 dolara çıktı.

(14:15'te güncellendi)