Advertisement

(14:35'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları Salı günü, ABD hisse senetlerine dün gelen diğer bir satış dalgasının ardından yatırımcıların sinirlerinin biraz yatışması ile birlikte istikrar kazanmış görünürken, Avrupa'da işlem gören hisse senetleri kayıplarının bir kısmını geri aldı. ABD Hazine tahvilleri, altın ve Japon yeni, piyasalara hakim olan temkinli hava ile birlikte yükseldi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in bugünkü kritik konuşmasında dünyanın ikinci en büyük ekonomisini desteklemeye yönelik reform açıklamaması yatırımcıların büyük kısmında hayalkırıklığına yol açtı. Bu durum, riskli varlıkların üzerindeki sıkıntılı havayı daha da ağırlaştırdı ve MSCI Asya Pasifik ve MSCI Gelişen Piyasa endekslerini geri çekildi. Stoxx Europe 600 Endeksi başka aynı seyri izleyerek geriledi, ancak seans ilerledikçe, kayıplarının önemli kısmını yerine koydu. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin Pazartesi günü 14 ayın en düşük seviyesinden kapanmasının ardından yukarı yönlü hareketi işaret etti.

Petrol son dönemdeki düşüşümü sürdürdü ve Batı Teksas petrolü (WTI) 48 doların altına indi. Bu durum petrol ile ilgili hisse senetlerinde düşüşlere neden oldu. Doların zayıf bir seyir izlediği bu seansta, euro, Almanya'da iş dünyası güven endeksinin iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesine karşın yukarıda kaldı.

Hisse senetlerindeki satış dalgasını şimdilik durdurabilecek fazla bir faktör görünmüyor. Bu nedenle yatırımcılar, Fed'in bu haftaki toplantısında güvercin bir tutum almasını umut ediyor. Bu toplantıda faiz artırımına gidilmesi neredeyse kesin gibi, ancak tarihsel olarak bakıldığında, Fed bu gibi piyasa kargaşası dönemlerinde çok ender faiz artırımına gidiyor. ABD Başkanı Donald Trump, Fed'in bu hafta diğer bir faiz artırımını düşünmesinin bile çılgınca olduğu yolunda bir tweet göndererek Fed politika yapıcılarına yönelik eleştirilerini sürdürdü.

Fed toplantısının ötesinde, piyasaları endişeye sevk eden diğer bir konu daha var. Başkan Trump ve Kongre anlaşmaya varamazsa, ABD'de hükümet Cuma günü, harcama yetkisinin bitmesinden dolayı kısmen kapanabilir.

Investsmart Group baş piyasa stratejisti Evan Lucas, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "İçeriğine bakılmaksızın, herhangi bir haber kötü olarak algılanıyor," dedi ve "Önümüzdeki tatil dolayısıyla işlem hacminin düşeceği günlerde fazla bir ferahlama ihtimalinin olmaması ile birlikte, ayı piyasasındaymışız gibi işlem yapıyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Salı ve Çarşamba günü 2018'in son politika toplantısını gerçekleştirecek. Faiz kararının ardından, Başkan Jerome Powell basın toplantısı düzenleyecek.
*Japonya Merkez Bankası para politikası kararı Perşembe günü açıklanacak ve bunun ardından Başkan Haruhiko Kuroda basın açıklaması yapacak. İngiltere Merkez Bankası da politika kararını Perşembe günü açıklayacak.
*ABD Başkanı Donald Trump ve kanun koyucular Trump'ın Meksika sınırına inşa etmeyi planladığı duvar için ne kadar para tahsis edileceği konusunda anlaşma sağlanamazsa, ABD hükümetinin kısmi kapanması bu hafta başlayabilir.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 10:47'de yüzde 0.3 yuakrıdaydı.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 düşerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 kayıpla 1 haftanın en düşük seviyesine geriledi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.5 inerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düşüş ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1.1385 ile yaklaşık 3 haftanın zirvesine tırmandı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek 112.36 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan düşerek yüzde 2.83 ile 16 haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 00.24 ile bir haftanın en düşüğüne geriledi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan düşerek yüzde 1.234 ile son bir haftanın en düşüğünü gördü.

(14:35'te güncellendi)