Advertisement

(14:05'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları Pazartesi günü, yatırımcıların ekonomi ve ticaret konularında gelen karışık haberleri değerlendirmeleri ile birlikte düşerken, Asya hisse senetleri ılımlı kazançlar gösterdi. Dolar sakin seyretti ve Avrupa tahvilleri çoğunlukla yatay seyretti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratlarını takip ed3erek geriledi. ABD piyasaları bugün tatil nedeniyle kapalı. Tokyo, Hong Kong ve Sydney piyasalarının tümünde hisse senetleri, ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin sonraki turuna ilişkin iyimserliğin sürmesi ve Beijing'den gelen verilerin dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde devam eden kötüleşmeye ilişkin endişelerin azalmasına yardımcı olmasının ardından yükseldi. Ancak her şey günlük güneşlik değil; Bloomberg'in haberine göre, Çin ve ABD kilit bir sorun olan fikri mülkiyet hakları konusunda çok az iyileşme sağladı. Yen güç kazanırken, ABD Hazine tahvilleri tatil dolayısıyla işlem görmedi.

Olumlu imalat sanayi verileri ve ABD ve Çin'in ticaret konusuna ateşkese yaklaşmakta olduğuna ilişkin işaretlerin desteği ile geçen hafta görülen güçlü rallinin ardından, yatırımcılar şimdi daha karmaşık bir tablo ile karşı karşıya. Pazartesi günü açıklanan veriler, Çin ekonomisinin, beklentilere paralel bir şekilde, küresel finans krizinden bu yana en yavaş büyümesini gerçekleştirdiğini gösterdi. Ancak sanayi üretimi ve perakende satışların Aralık ayı verileri güçlüydü. Fikri mülkiyet hakkına ilişkin haber belirsizliği daha da artırdı.

Sydney'de Saxo Capital Markets stratejisti Eleanor Creagh, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Ticaret ateşkesi konusuna geldiğimizde, anlaşma ihtimalini düşük görüyoruz, ancak adının geçmesi yetti," dedi ve "Tarife ateşkesi ile ticaret gerilimi arasında şu anda hassas bir denge var, ancak ABD ile Çin arasındaki stratejik rekabet devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Kabine'yi Pazar akşamı partilerarası Brexit görüşmelerinin geçen hafta Parlamento'da ezici biçimde reddedilen plana işlerliği olan alternatif bir plan üretme konusunda fazla bir beklenti olmadığı yolunda bilgilendirmesinden sonra zayıfladı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Theresa May Pazartesi günü Brexit konusundaki sonraki adımları anlatacak.
*Kar sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Bu hafta kar açıklayacak şirketler arasında ohnson & Johnson, IBM, UBS, United Technologies, Texas Instruments ve Ford yer alıyor.
*Küresel siyasi, iş dünyası ve kültür alanındaki liderlerin yılda bir kez İsviçre'nin Davos kentinde bir araya geldikleri Dünya Ekonomi Forumu Salı günü başlıyor.
*Japonya Merkez Bankası Çarşamba, Kore Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü faiz kararlarını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:43'te yüzde 0.3 aşağıdaydı ve son bir haftada ilk kez aşağı yönde hareket etti.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 geriledi ve son bir haftada ilk kez düştü.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.4 düştü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 yükselerek yaklaşık yedi haftanın zirvesine tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükselerek iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı ve yükselişini beşinci güne taşıdı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 ile bir haftayı aşkın sürenin en en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve son bir haftada ilk kez yükseldi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 kayıpla 1.2838 seviyesine inerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 109.65 seviyesine çıktı ve son bir haftada ilk kez değer kazandı.

Tahviller

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.25'e indi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yüzde 1.316'ya geriledi.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 2.756'ya çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.4 düşerek varil başına 53.61 dolara geriledi.
*Altın yüzde 0.3 değer kaybederek ons başına 1,278.82 dolar ile üç haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

(14:05'te güncellendi)