Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD ekonomisinin gücüne ilişkin işaretler ile değer kazanan dolar ve ABD ve Çin arasındaki ticaret ateşkesine yönelik iyimser adımların atılması ile birlikte kaybını korudu.

ABD'de Cuma günü açıklanan veriler, sanayi üretiminin Aralık ayında 10 ayın en büyük artışını gerçekleştirdiğini gösterdi. Diğer bir habere göre ise, Çin ticaret dengesizliğini gidermek için daha fazla ABD ürünü satın almayı önerdi.

Ancak piyasada halen riskten kaçınmaya yönelik eğilimler, yatırımcıların altın destekli exchange traded fonlarına (ETF) yönelmelerine neden oluyor. Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları Cuma itibariyle Nisan 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Spot altın, Cuma günü yüzde 0.8 düştükten sonra, Singapur saati ile 13:43'te ons başına 1,281.31 dolar seviyelerinde yatay seyretti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günkü yüzde 0.4'lük tırmanışının ardından yatay bir seyir izledi.

Kotak Commodity Services analistleri, hazırladığı raporda, "Risk iştahı, ABD ve Çin'den gelen karışık veriler, ABD hükümetinin kapalı kalmaya devam etmesi ve Brexit belirsizliğine rağmen yukarı kalmaya devam ediyor," dedi ve "Altın, açık işaretler olmamasından dolayı çalkantılı seyrine devam edebilir, ancak doların görünümünün zayıf kalmayı sürdürmesinden dolayı sürekli bir düşüş beklemiyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 düşerken, platin yüzde 0.3 ve palladyum yüzde 0.4 prim yaptı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin son çeyrekte 2009 finansal krizinden bu yana en yavaş büyümesini gerçekleştirdi. Ancak Aralık ayındaki bazı istikrar işaretleri, hükümetin yavaşlamayı önleme çabalarının etkilerinin görülmeye başladığını gösteriyor.

*New York Fed Başkanı John Williams, Fed'in, ABD ekonomisinde büyümenin ılımlı hale gelmesi ile birlikte, para politikasını sıkılaştırmada sabırlı olması gerektiğini söyledi.

*İngiltere Başbakanı Theresa May, Pazar günü kabinesini partilerarası Brexit görüşmelerinde fazla bir başarı olasılığı görmediği konusunda bilgilendirdikten sonra Pazartesi günü Parlamento'ya geri dönecek.

*ABD piyasaları bugün Martin Luther King Jr. Günü dolayısıyla kapalı.