Advertisement

(12:10'da güncellendi)

Avrupa ve Asya'da işlem gören hisse senetleri, ABD endeks vadeli kontratları ile birlikte, teknoloji hisselerindeki ralli ve yatırımcıların oldukça zorlu bir haftayı olumlu sonlandırma isteklerinin etkisi ile yükseldi. Dolar, yen hariç önemli para birimleri karşısında değer kaybetti.

Teknoloji ve madencilik sektörü hisse senetleri, Asya'da önemli piyasaların tümünün yukarı yönde hareket etmesinin ardından, Stoxx Europe 600 Endeksi'ni yukarı çekti. Chip üreticileri ve yazılım şirketlerinin hisseleri, Intel'in zayıf 2019 tahminlerinin fazla dikkate almayarak değer kazandı. Sterlin, Kuzey İrlanda siyasi partisinin, Theresa May hükümetinin özel olarak destekleme kararı aldığı May'in Brexit anlaşmasını desteklemesinin ardından kazancını sürdürdü ve son bir yılın en iyi haftalık kazancına yöneldi. ABD Hazine tahvilleri hafifçe düşerken, çekirdek Avrupa tahvilleri haftanın büyük kısmında ralli yaptıktan sonra istikrar kazandı.

Küresel hisse senetleri, yatırımcıların Noel sonrası rallisinin hızını sorgulamaları ve kar sezonunun devam etmesi ile birlikte 2019 yılının ilk haftalık kaybına yöneldi. Traderlar, gelecek hafta Washington'da gerçekleştirilecek görüşmeler öncesi ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinde iyileşmeye ilişkin işaretler arıyorlar ve ABD tarihinin en uzun hükümet kapanmasının ekonomik etkilerini değerlendiriyorlar. Hükümet kapanmasından dolayı ABD'de ekonmik verilerin açıklanması aksıyor.

San Francisco'da Merk Investments LLC baş yatırım yetkilisi Axel Merk, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Makul bir şekilde pozitifim," dedi ve "Yakın bir zamanda, gerçek bir ayı piyasasının genellikle en önemli nedenlerinden biri olan resesyon konusunda beklentim yok" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, petrol, OPEC'in dünya perol arzını dengeleme amacı için tehdit oluşturan Venezuela'daki derinleşen krizin, ABD'de sürpriz bir şekilde artan petrol stok verisini gölgelemesi ile birlikte yükseldi. Avustralya tahvilleri, ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda kazançlarını sürdürdü.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 08:07'de yüzde 0.6 yukarıdaydı.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.5 ile bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*MSCI Gelişmiş Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 ile son bir haftanın en büyük yükselişini yaptı.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 geriledi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak 1.1324 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.3102 ile 11 haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.2 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek bir haftayı aşkın sürenin zirvesine tırmandı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 2.72'ye çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.18'e indi ve düşüşünü beşinci güne taşıdı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 1.279 seviyesine çıktı.

Emtia

*Altın yüzde 0.3 değer kazanarak ons başına 1,285.05 dolara yükseldi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.9 yükselerek varil başına 53.63 dolara ulaştı.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.4 ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek ton başına 5,943.00 dolara çıktı.

(12:10'da güncellendi)