Advertisement

(14:55'te güncellendi)

Küresel hisse senedi piyasaları Salı günü karışık bir seyir izledi. Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının şiddetlenebileceğine ilişkin endişeler ve bu haftaki görüşmelerde ilerleme sağlanabileceğine ilişkin umutlar arasında kalması ile birlikte  yükselirken, ABD endeks vadeli kontratları erken saatlerdeki kayıplarının bir kısmını geri aldı ve Asya hisse senetleri geriledi.

Kişisel ürün ve seyahat şirketlerinin hisseleri, Stoxx Europe 600 Endeksi'nde en fazla kazandıran sektörler olurken, sektörlerin çoğu kararsız açılışın ardından yönünü yukarı çevirdi. Dow Jones, Standard & Poor's 500 (S&P 500) ve Nasdaq endeks vadeli kontratları, dikkatlerin Apple Inc.'nin karına çevrilmesi ile birlikte, durgun bir açılış işaret etti. ABD'li kamu hizmet şirketi PG&E, açılış öncesi işlemlerde, 52 milyar dolarlık borcundan dolayı iflas koruma başvurusunda bulunmasının ardından sert düştü. Asya'da, teknoloji hisseleri, ABD'li savcıların Çin'in en büyük akıllı telefon üreticisi Huawei Technologies Co.'nun aleyhine cezai dava açmasının ardından diğerlerine göre daha kötü bir performans gösterdi. ABD Hazine tahvilleri ve dolar sakin seyrederken, Avrupa tahvilleri aşağı yönde hareket etti.

Hisse senetlerinin yıla güçlü bir başlangıç yapmasının ardından, yatırımcılar, şimdiye dek karışık geçen kar sezonunda, ralliyi sürdürmek içi sebepler arıyorlar. ABD ile Çin arasındaki gerilim ve Venezuela'daki jeopolitik sorunların yanında, yatırımcılar ayrıca, Fed'in faiz kararı, İngiltere'nin Brexit sürecine ilişkin gelişmeler ve hükümetin kapalı olmasından dolayı geciken ABD verilerinin potansiyel etkilerini de izliyorlar.

Medley Global Advisors küresel makro strateji idari direktörü Ben Emons, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Yıla güçlü bir başlangıç yapılmasına karşın, yatırımcılar şimdi bir şekilde defansif davranmak istiyor," dedi ve "Karlar güçlü bir şekilde büyümeyecek ve halen özel sektörde henüz azaltılmayan bir kaldıraç ile uğraşıyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI), ABD'nin Venezulea'nın petrol ihracına zımmi yasak getirmesinin ardından hafifçe yükseldi. Gelişen piyasa hisse senetleri ve para birimleri sakin bir seyir izledi. Altın Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in ekonomi konusunda üst düzey çalışma arkadaşı Başbakan Yardımcısı Liu He, Çarşamba ve Perşembe günü sırasıyla ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile görüşecek.
*Teknoloji devleri Apple, Microsoft, Facebook, Alibaba, SAP, Qualcomm, Tesla, Samsung ve Sony karlarını açıklayacak.
*Salı günü, İngiltere Parlamentosu Theresa May'in Brexit anlaşmasına ilişkin yasaları oylayacak. AB Parlamentosu Çarşamba günü Brexit'i görüşecek.
*Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) faiz kararı sonrası basın toplantısı düzenleyecek.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 10:53'te yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az gerileyerek iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.1441 ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 109.41 seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.05'ten az gerileyerek 1.3159 seviyesine düştü.
*MSCI Gelişen Ülke Paraları Endeksi yüzde 0.05'ten az yükselerek yedi ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü ve yükselişini beşinci güne taşıdı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.74'e indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 0.21'e çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 1.274'e tırmandı.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıllıklarının faiz farkı bir baz puandan az artarak 2.4652 yüzde puanına ulaştı.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.9 değer kazanarak varil başına 52.44 dolara çıktı.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.2 yükselerek ton başına 6,031.00 dolara tırmandı.
*Altın yüzde 0.4 değer kazanarak ons başına 1,308.41 dolar ile sekiz ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

(14:55'te güncellendi)