Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini hükümetin tekrar kısmi kapanma ihtimaline açık kapı bırakan ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusa Sesleniş konuşmasına ve ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserliğe çevirmesinin ardından sakin bir seyir izledi.

Trump, hükümetin kısmi kapanıp açılmasının ardından yeniden kapanabileceği bir dönemde yaptığı konuşmasında, Demokratlara, Meksika sınırına inşa edilme sözü verdiği duvar için verecekleri oy karşılığı hiçbir teklifte bulunmadı.

Spot altın yüzde 0.1 düşerek Singapur saati ile 14:14'te ons başına 1,313.78 dolara geriledi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Aberdeen Standard Investments yatırım strateji direktörü Maxwell Gold, Bloomberg Radio'ya yaptığı değerlendirmede, "Yatırımcılar, yavaşlayan büyüme ve artan jeopolitik riskler ortamında tekrar altına yöneliyor," dedi ve Fed'in 2019 yılında faiz artırımına gitmeyeceği varsayımıyla, altının yıl sonunda 1,400 dolara yükselebileceği tahmininde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot altın yüzde 0.3 değer kaybederken, platin yüzde 0.1 ve palladyum yüzde 0.5 düştü.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Trump'ın sınıra duvar inşa edilmesi konusundaki ısrarı, eğer Demokratlar bu talebe onay vermezlerse, hükümetin 10 gün içinde bir kez daha kısmen kapanması ihtimalini artırdı.

*ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Trump ve Çinli mevkidaşı Xi Jinping'in bu ayın ilerleyen dönemlerinde yapacağı toplantıya zemin hazırlamak için, gelecek hafta Beijing'e gidecek bir heyete başkanlık edecek.

*Para yöneticileri, Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, yükseliş beklentileri ile açtıkları pozisyon (uzun pozisyon) sayısını 31 Aralık haftası 15,762 artırarak 72,711'e çıkardı.

*Silver Institute, gümüşün 2019 yılında ortalama ons başına 16.75 dolar seviyesinde seyretmesinin beklendiğini kaydetti. Bu geçen yıla göre yüzde 7 artışı işaret ediyor.