Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Altın fiyatları, ABD ve Çin'in, Başkan Donald Trump'ın uzatılabileceğini söylediği tarih olan 1 Mart'a kadar anlaşmaya vararak Çin mallarına gümrük vergisi artışlarını durdurabileceğine ilişkin beklentilerle doların değer kazanması sonrası yaklaşık 10 ayın zirvesinden düştü.

BlackRock Inc.'nin doğal kaynaklar ekibi yatırım lideri Evy Hambro, Pazartesi günü Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, otomobil piyasasının dizel araçlardan uzaklaşması ile birlikte palladyuma olan talebin artması sonrası piyasada "yoğun palladyum darlığı" olduğunu kaydetti. Ancak bazı analistler, benzinli araçların çevre kirliliğini önleyen katalitik konvertör parçalarında kullanılan palladyumdaki rallinin sürebilirliği konusunu sorguluyorlar. Çin'de zayıflayan araç satışları, Commerzbank AG'ye göre, otomobil endüstrisinde talepteki artışı garanti etmiyor.

Spot altın yüzde 0.2 düşerek Singapur saati ile 12:53'te ons başına 1,323.84 dolara geriledi. Fiyatlar Pazartesi günü 1,327.71 dolara kadar çıkarak 25 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Palladyum yüzde 1.2 yükselerek ons başına 1,475 dolar ile rekor seviyeye yükseldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

Singapur'da Phillip Futures analisti Benjamin Lu, "Altın bu ay, yatırımcıların küresel büyüme endişeleri ile ABD hisse senetleri ve dolardan gelen yukarı faktörleri dengelemesi ile birlikte dar bir bantta kaldı," dedi ve altının teknik görünümünün büyük ölçüde pozitif kaldığını sözlerine ekledi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 düşerken platin yüzde 0.3 yükseldi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiliz ve Avrupalı yetkililer Brexit anlaşmasının en kapsamlı kısmı için yeni bir yasal metin üzerinde çalışıyor, ancak İngiltere Başbakanı Theresa May'in planını Parlamento'da kabul ettirmesi için zaman daralıyor.

*Fed Çarşamba günü son toplantısının tutanaklarını açıklayacak.

*Çinli ve ABD'li ticaret müzakerecileri, geçen hafta Beijing'deki görüşmelerin ardından, müzakerelerin yeni turu için bu hafta Washington'da bir araya geliyor.