Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Gelişen piyasalar ABD ile Çin arasındaki ticaret tartışmasına ilişkin gelişmelere karşı giderek daha duyarlı bir hale geliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Pazar günkü açıklamasında Çin ithalatına yönelik vergi artırımını Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşünceye dek uzatılacağını belirtmesi yuanın yükselişini tetikledi.

İki hükümetin temsilcileri Beijing'in yuanı zayıflatmayacağına yönelik taahhüdünü koruyacak bir anlaşmaya dair pazarlık yaparken gelişen piyasa paralarının dolar/yuan paritesini takip etme eğilimi Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Grafikte dolar/yuan paritesiyle gelişen piyasa paraları (MSCI EM Döviz Endeksi) arasındaki artan negatif korelasyon görülüyor.

Trump'ın, ABD ile Çin'in ticaret görüşmelerinin Washington'daki son turunda önemli ilerleme kaydettiğinin altını çizmesi ticaret savaşında tansiyonun yükselmesinin küresel büyümeyi rayından çıkarabileceği yönündeki yatırımcı endişelerini azalttı.

Singapur'da TD Securities kıdemli gelişen piyasa stratejisti Mitul Kotecha, “İlerleme kaydediliyor gibi görünüyor ve bu açıdan gelişen piyasa varlıkları bu hafta desteklenecek gibi. Yapısal konulara dair endişeler olsa da piyasalar bir çeşit anlaşma bekliyor.” dedi.