Advertisement
SAĞLIK ABONE OL

BloombergHT Televizyonu ve BloombergHT.com sorumlu yayıncılık ilkesi kapsamında gıda güvenliğine dair yayınlarına devam ediyor.

Tartışmalı gıdalardan biri de bal. Katkısız balın vücutta düzenleyici bir etkiye sahip olduğu belirtiliyor ancak taklit ve tağşiş ile üretimi yapılan balın şekerden çok daha tehlikeli olduğu ifade ediliyor.

İşte baldaki tehlike: Her derdin devası gibi sunulan bal ile ilgili tüketicinin karşı karşıya olduğu riskler ezberleri bozacak nitelikte.
 
Balın tüketimine ilişkin görüşler kafaları karıştırıyor. Bir uzman tespite göre bal, beslenmede önemli rol oynuyor. Taklit ve tağşişten uzak bir şekilde üretimi yapılan bal yağ metabolizmasını ayarlıyor, organların yağ bağlamasını önlüyor.
 
Ancak gıda tarım ve hayvancılık bakanlığının kontrolleri piyasadaki birçok balın aslında şekerden farksız olduğunu ortaya koyuyor. Öyle ki son kontroller sonucunda 17 firmanın taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşti. Bu işletmetlerin ürettiği 34 parti balın sahte olduğu belirlendi. Bu ürünler kamuoyuyla da paylaşıldı.
 
Tehlike tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Karatay diyeti kitabıyla dikkatleri üzerine çeken Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay da baldaki tehlikeye dikkat çekenlerden.

Karatay; bal ve pekmezin  şeker kadar tehlikeli olduğunu savunuyor, Karatay, "Vücuda girdiği anda bütün şekerler aynıdır, bal da pekmez de dahil. Akşam meyve yemeyin, 2 öğün yemek yiyin, yürüyün, yoğurdu kendiniz yapın'' yapın önerisinde bulunuyor.
 
Peki tüketici ne yapmalı? Hangi ürünler sağlık için zararlı? yararlı olarak görüp tükettiğimiz birçok gıda maddesi bilinenin aksine zararlı mı? Tüm bu sorular BloombergHT Televizyonu ve BloombergHT.com'un gıda güvenliği yayınlarında yanıt bulmaya devam edecek.