Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Samsung Electronics büyüyen ekonomik ve tedarik şokları yaşadığı bir dönemde çipten ilaç sektörüne dek birçok işkolunu desteklemek amacıyla 2026 yılına dek yatırımlarını yüzde 30 artırarak 450 trilyon wona (360 milyar dolar) çıkarmayı planlıyor.

Güney Kore ekonomisini elektronikten biyo ilaçlara kadar birçok alanda domine eden dev şirket bu iki alan başta olmak üzere birçok endüstride 2026 yılına dek 80 bin iş yaratma taahhüdünde bulundu.

Güney Kore’nin en eski ve zengin ailelerinden birine ait olan şirketin yatırım planlarının ana hatları, ülkenin yeni devlet başkanının yönetimi devralmasıyla netleşmeye başladı. 10 Mayıs’ta beş yıllık görev süresi başlayan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol dev aile şirketlerini açık şekilde desteklemiş ve bu firmaları ekonomik büyüme planlarının ana sütunlarından biri haline getirmişti.

Güney Kore aile şirketleri art arda yatırım açıklıyor

Bununla birlikte Güney Kore’nin en büyük otomotiv üreticilerinden olan Hyundai de 2025 yılına dek elektrikli araçlar, havacılık teknolojileri, hidrojenle çalışan araçlar ve robotik endüstrisi gibi alanları da içerecek şekilde 63 trilyon wonluk yatırım yapmayı planladığını açıkladı.

Perakende ve kimya devi Lotte Group da ülke ekonomisine destek olmak amacıyla hoteller, gümrüksüz alışveriş alanları, hidrojen güç üretim tesisleri ve elektrikli araçlar gibi alanlara 37 trilyon yatıracağını duyurdu.

“Bu Kore şirketlerinin kendilerini yeni devlet başkanına hoş görünme çabalarının klasik bir yolu” diyen Leaders Index Araştırma Enstitüsü’nün Başkanı Park Ju-gun, “Yatırımcıların taahhüt edilen yatırım miktarlarının gerçekten harekete geçirilip geçirilmediğin kontrol etmeleri gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik büyümede sorumluluk dev şirketlerde

Samsung’un diğer Güney Koreli dev aile şirketleri birlikte artan enflasyon ve tedarik zinciri bozulmalarıyla boğuşan ülkede büyümeyi sağlama sorumluluğunun bir kısmını üstlenmesi bekleniyor.

Samsun Group’un 2021’de duyurulan taahhütlerle uyumlu yatırım planlarının ayrıntıları firmanın başındaki Jay Y. Lee’nin hapisten çıkmasından bir sene sonrasın denk geliyor.

Rüşvet suçlaması nedeniyle hapis cezası çeken dev şirketin başındaki isim başkanlık seçiminden birkaç ay öne şartlı tahliye ile serbest bırakılmıştı.

Gemi yapımı, teknoloji, sağlık hizmetleri ve finans gibi alanlarda da faaliyet gösteren Samsung’un şirketin öncü alanı olan teknoloji koluna yoğunlaşması bekleniyor.

İleri teknoloji çip araştırmalarına 151 milyar dolarlık yatırım

Akıllı telefon, ekran, hafıza çipleri ve tüketici ürünleri gibi alanlarda ülkenin en büyük üreticisi konumunda olan şirket geçtiğimiz yıl 2030’a dek ileri teknoloji çip üretimi alanında daha derin araştırmalar için 151 milyar dolarlık yatırım planını açıklamıştı.

Bu miktarın büyük kısmının Nvidia ve Qualcomm gibi küresel devlere çip üretme konusunda Intel ve TSMC ile rekabet halinde olan çip üretim kısmına gideceği değerlendiriliyor.

Samsung ve SK Hynix önceki başkan döneminde açıklanan ulusal planlar kapsamında çip geliştirme ve üretimi için 2030 yılına dek 510 trilyon won tutarında yatırım yapma taahhüdünde bulunmuştu.

Gruptan yapılan açıklamada 360 trilyon wonluk kısmın ülke içinde geri kalan tutarın ise deniz aşırı yatırımlarda kullanılacağı duyurulmuştu.

ABD Teksas’ta 17 milyar dolar yatırımla çip üretim tesisi yapımına başlayan Samsung, ABD’nin tedarik zincir güvenliğini ve çip üretim kapasitesine artırması nedeniyle Biden yönetiminin de takdirini toplamıştı.