Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Suudi Arabistan, merkez bankası başkanını değiştirdi ve 2025 yılına kadar varlık fonunun büyüklüğünü iki katına çıkarmayı planladığını açıkladı.

Suudi Arabistan Merkes Bankası Başkanı Ahmed Halifi görevden alınarak yerine daha önce 2011-2016 yılları arasında merkez başkanlığı yapan Fahad el-Mübarek getirilirken değişikliğin sebebi açıklanmadı.

Merkez bankası ve 400 milyar dolarlık Kamu Yatırım Fonu, koronavirüs ve düşük petrol fiyatlarından zarar gören ekonominin toparlanmasında kilit rol oynayacak. Merkez bankasının görev tanımı genişletilerek “ekonomik büyümeyi destekleme” maddesi de eklenirken Veliaht Prens Muhammed bin Selman varlık fonunun her yıl 40 milyar dolarlık yerel yatırım yapacağını belirtti.

EFG Hermes Holding Makroekonomi Müdürü Muhammed abu Başa ise konuyla ilgili, “Yapılan değişiklikler, bütçenin yeterli olmadığı zamanlarda her iki kurumun da ekonomik büyümede önemli rol oynayacağına işaret ediyor.” dedi.

Varlık fonunun önümüzdeki yıllarda büyümenin ana motoru olacağını söyleyen Başa, “görev tanımı ekonomik büyümeyi desteklemek olarak değiştirilen aktif bir merkez bankası finansal girişimlere odaklanarak bu çabaları tamamlayıcı bir rol üstlenebilir.” diye ekledi.

Fahad el-Mübarek kimdir?

Yeni başkan el-Mübarek son olarak dışişleri bakanlığı görevinde bulunuyordu ve G20 zirvesinde Suudi Arabistan’ın özel temsilcisi olarak bulunuyordu. El-Mübarek daha önce Morgan Stanley’in Suudi Arabistan birimi başında bulunuyordu.

Suudi Arabistan Borsasının başkanı olarak da görev alan el-Mübarek, 2015 yılında beri Kraliyet Danışma Meclisi’nin üyesi.