Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Tamamlayıcı sağlık sigortalı sayısı 3 milyonu aştı

Tamamlayıcı sağlık sigortalı sayısı 3 milyonu aştı

Bloomberg HT'de yayınlanan Türkiye Sigorta Birliği (TSB) verilerine göre, 2022 yılı Kasım itibarıyla tamamlayıcı sağlık sigortası sahibi kişi sayısı 3 milyon 337 bin kişiyi aşarken prim üretimi de 5,9 milyar lira oldu. Hastane/sağlık üretiminde tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) yüzde 24,74 olarak kaydedildi.

Giriş: 16 Ocak 2023, Pazartesi 16:27
Güncelleme: 16 Ocak 2023, Pazartesi 16:27

Tamamlayıcı sağlık sigrortası (TSS) sağlık sigortalarları içinde daha hızlı bir artış kaydetmeye başladı.

Bloomberg HT'de dikkat çekilen Türkiye Sigorta Birliği (TSB) verilerine göre, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde 2 milyon 452 bin olan özel sağlık sigortalı sayısı geçen üçüncü çeyrekte 2 milyon 600 bine çıkarken, tamamlayıcı sağlık sigortalı sayısı aynı dönemlerde 2 milyon 192 binden 3 milyon 84 bine ulaştı. Artış özel sağlıkl sigortasında yüzde 6,1 olurken, tamamlayıcı sağlık sigortasında yüzde 40'ı aştı.

11 ayda 774 bin kişi katıldı

Yıllar bazında bakıldığında tamamlayıcı sağlık sigortalı sayısı 2014 yılında 64 bin 266 kişiden 2022 yılı Kasım ayında 3 milyo 337 bin 612 kişiye ulaştı. Geçne yıl 2 milyon 294 785 olan tamamlayıcı sağlık sigortalı sayısı 2022 yılı Kasım ayı itibarıyla 3,3 milyon kişiyi aştı.

"2022 yılı büyüme açısından iyi bir yıl oldu"

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, 2022’nin kârlılık açısından kötü, büyüme açısından iyi bir yıl olduğunu belirterek, 2023’te ise prim artışının devam edeceğini, ancak 2022’deki oranlarda olmayacağını vurguladı.

Benli, “Artık belirli bir rakamı bulduğu için, maliyetler ve enflasyon baz etkisi nedeniyle 2022’ye göre çok daha sıkıntısız artış olacağını öngörüyorum” dedi.

Unico Sigorta Genel Müdürü Ender Güzeler, maliyetlerde ciddi artışa rağmen şirketlerin sigortalılara karşı sorumluluklarından dolayı kalite düşürmek gibi bir lüksü olmadığını söyledi. Güzeler, “Maliyetlerdeki ciddi artışın, sigortalıya yansımasının asgari düzeyde olması için yoğun mesai harcıyoruz" diye konuştu.

Gören: Maliyet artışıyla mücadele edildi

Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gören, sektörün 2021 yılının son çeyreğiyle başlayıp hâlâ devam eden bir maliyet artış trendiyle mücadele ettiğini söyleyerek, “Sektör bu dönemde hasar maliyetlerinin daha etkin yönetimini ön plana alırken, makul prim artışlarıyla da süreci desteklemeye çalıştı. Ayrıca sigortalılar tarafından ekonomik gelişmelere bağlı olarak daha fazla tercih edilen hesaplı ürünler için de farklı çözümler sunma yoluna gidildi” dedi.

Description

Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan’a göre, gelecek dönemde sigorta sektörünün büyümesinde, hayat ve sağlık branşlarının yanı sıra bireysel emeklilik sistem (BES) etkili olacak. Gürkan, “BES, gelecekte yurt içi tasarrufların en büyüğü olacak” dedi.

Fiba Emeklilik ve Hayat A.Ş. (Fibaemeklilik) ve NN Hayat ve Emeklilik A.Ş. arasındaki Otomatik Katılım Sistemi (OKS) portföy devri resmen tamamlandı.Devirle birlikte OKS alanında önemli bir pazar payına sahip olan Fibaemeklilik, OKS’de fon büyüklüğünü devlet katkısı dahil 700 milyon TL’ye çıkardı.

2022 yılında doğal afetlerin neden olduğu kayıp 120 milyar dolar

Swiss Re Enstitü, iklim değişikliğinin yaşam ve sağlık riskleri üzerindeki etkisini analiz etti. Analize göre, iklim değişikliği insan sağlığını birçok kanaldan etkiliyor ve bunların en büyük etkenleri; aşırı sıcaklık, hava kirliliği ve yayılan bulaşıcı hastalıklara maruz kalınması. Öte yandan Munich Re ise, sigorta kapsamındaki doğal afetlerden kaynaklanan kayıpların, 2022 yılında yaklaşık 120 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Oxford Economics'in raporuna göre, her yıl daha da endişe verici hale gelen küresel iklim kriziyle mücadele edebilmek için yeni teknolojiler ve uzmanlıklar ortaya çıkıyor. Rapora göre, Dünyada 2050 yılına kadar net sıfır emisyona geçişin 10,3 trilyon dolar değerinde yeni endüstriler yaratacağı hesaplanıyor.

Fransız sigorta devi AXA'nın 2007'de başlattığı hibe programı AXA ResearchFund, 5 yıllık süre daha uzatıldı.

Reasürans devi Munich Re, ‘Elektrikli araçlar. Büyüyen bu pazara sigortacılık açısından nasıl yaklaşılır?’ adı altında kapsamlı bir rapor hazırladı. Raporda, elektrikli araçlarda, sigorta için zorluğun, elde yeterli veri olmamasına rağmen, aracın kendisiyle ilgili yeni riskleri ve olası yeni sürüş davranışlarını belirlemek olduğu belirtildi.

Japonya'da gribe özel sigorta

Japonya'da gribe özel sigorta başlatıldı. 11 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere, müşteriler e-ödeme hizmeti PayPay aracılığıyla akıllı telefonlarında sadece grip sigortası alabiliyorlar. Grip tazminatı poliçesi primi, yaş grubuna ve plana göre değişiyor. 20 yaş ve üstü insanlar için ayda sadece 1,90 dolar ile 2,70 dolar arasında, 10 ila 19 yaşındakiler için ayda 2,90 dolar ile 8,20 dolar arasında değişiyor.