Advertisement

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği’ni değiştirmeye hazırlanıyor.

Söz konusu değişiklikle ayranın tuz miktarı yüzde 20 azaltılacak, yoğurtta bulunan protein arttırılacak ve etiketlerde sadece ‘doğal’ ifadesi yer alabilecek.

Hürriyet Gazetesi'nden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre yoğurt ve ayran başta olmak üzere fermente süt ürünlerine, yeni kurallar geliyor.

Kurallar arasında ayranın tuz miktarının azaltılması ve 'köy yoğurdu' gibi ifade ve tanımların etiketlerde yasaklanması da yer alıyor.

Sektörle yapılan görüşmeler sonrasında son şekli verilen ve görüşe açılan taslakta, birçok önemli düzenleme yer alıyor. Ağustos ayına kadar görüş verilebilecek tebliğle, getirilen düzenlemelerin başında ayran geliyor. Ayranda bugüne kadar yüzde bir olan tuz oranı, yüzde 0.80’e indiriliyor. Yetkililer, sağlık için alınan bu kararın, ayranın dayanıklılığına dönük bir etki yapmayacağını ifade ediyor. 

Bir diğer düzenleme ise süzme yoğurtla ilgili. Tebliğ taslağı görüşe açıldığı şekliyle hayata geçerse, süzme yoğurtta bulunan süt proteini miktarı ciddi oranda artırılacak.

Halen süzme yoğurtta, yoğurdun ağırlığının minimum yüzde 5.6’sı kadar süt proteini bulunması gerekiyor. Taslağa göre bu oran en az yüzde 8 olacak. Bu da süzme yoğurdun yapılacağı süt miktarının artması anlamına geliyor. Yoğurtta ise minimum yüzde 3 düzeyinde süt proteini bulunmasıyla ilgili düzenleme devam edecek.

Yoğurt ve ayran ürünleri etiketleriyle ilgili kurallar da değişecek. Değiştirilecek kurallardan biri sıkça kullanılan ‘ev tipi-köy-geleneksel’ ifadeleriyle ilgili. Bundan sonra yoğurt ve ayran etiketlerinde, doğal ibaresi hariç, “köy yoğurdu/ayranı”, “ev tipi yoğurt/ayran”, “geleneksel yoğurt/ayran”, “çiftlik yoğurdu/ayranı”, “yüz 100” gibi ifadelere yer verilmesi yasak olacak.

Ayrıca süt ürünlerinde kullanılan hayvan görselleri sınırlandırılacak. Tek bir hayvan türüne ait sütün yüzde 100 kullanıldığı üretimlerde, sütün ait olduğu hayvan türü, ürün adıyla birlikte kullanılabilecek. Ancak üründe farklı hayvan türlerine ait sütler kullanıldıysa, bu durumda ürün etiketinde inek, koyun, keçi gibi görsellere yer verilemeyecek. Etikete ise kullanılan sütün elde edildiği türlerin adlarının yazılması zorunlu olacak.

ASÜD: TASLAĞIN OLUMLU ETKİLERİ OLUR

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Genel Sekreteri Burhan Sakkaoğlu, taslağın olumlu yönlerinin bulunduğunu söyledi. Ayrandaki tuz miktarının azaltılmasının insan sağlığı açısından olumlu yönleri bulunduğunu belirten Sakkaoğlu, “Ayrıca getirilen düzenlemelerle, başta ayran ve yoğurt olmak üzere süt ürünlerine yeni kurallar konulması taklit ve tağsişle yapılan mücadeleye katkı sağlayacaktır. Merdiven altı işletmelerin tüketiciyi yanıltmasının önüne geçecektir” dedi.

TUZ MİKTARI HER ALANDA AZALTILIYOR

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir süredir gıda maddelerinde kullanılan tuz miktarının azaltılması için çalışma yürütüyor. Daha önce de peynir ve zeytinde tuzun azaltılması için yapılan çalışmalar yürürlüğe sokulmuştu. Dünya Sağlık Örgütü, günlük tüketilmesi gereken tuz miktarını kişi başı 5 gram olarak belirlerken, Türkiye’de ise bu oranın ortalama 15 gram olduğu belirtiliyor.