Advertisement
HABERLER ABONE OL

TİM Başkanı İsmail Gülle, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un reeskont kredilerinde limitin 30 milyar dolara çıkarıldığı yönündeki açıklamasını ve büyümede ihracatın katkısını değerlendirdi.

Bloomberg HT yayınına katılan Gülle 2. çeyrek büyüme rakamları hakkında 98’den bu yana en büyük büyüme rakamının görüldüğünü ve ihracatın da katkısının büyük olduğunu söyledi.

Gülle “Biz göreve gelirken bir hedef koyduk. Dış ticaret fazlası veren Türkiye diye bunun ne anlama geldiğini özellikle 2018’deki kur üzerinden yapılan müdahale ile ekonomimizin almış olduğu şekilde gördük. O nedenle ne kadar dış finansmana bağımlılığımız az olursa o derece güçlü ve istikrarlı gidebileceğimizi biliyoruz. İthalatın ihracatı karşılama oranının diğer rasyolardan ne kadar kıymetli olduğunu da bu şekilde ortaya çıkartmış oluyoruz. 3 yıl önce 72,5 seviyesindeydi bugün 82,5 seviyesindeki bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu rakamın da her dönemde giderek arttığını ve hammadde ile özellikle ithalatı kontrol altına aldığımızda ithal ikameli yatırımlarla ve üretimlerle bunun gittikçe yukarı çıktığını göreceğiz” dedi.

“Türkiye’nin mevcut kapasitesinin yarısı kadar tesis devreye girecek”

Gülle’nin konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

Çimentoda pandemi sonrasındaki hareketlenme hem lojistikteki artışı getirdi hem de fiyat artışını getirdi. Bu süreç içerisinde ihracata bağlantılar yapılırken kapasite bağlanırken içerideki dengeyi de korumak maliyet enflasyonuna sebep olacak şekilde içeride de dengeli bir şekilde hem içeriye tedariki sağlamak hem de ihracat yapmak. İçerdeki dengeleri korumak ve mümkün olduğu kadar işlenmiş ürüne doğru yönelmek. Çimentoda da içeriyi hem de dışarıyı dengede tutan bir pozisyon söz konusu. Çok ciddi yatırım yapılıyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin mevcut kapasitesinin yarısı kadar da tesis devreye girecek.

“Merkez Bankası’nın reeskont kaynakları bizim için çok önemli”

Hammadde artıyor ihracat artıyor maliyetler artıyor derken bunların hepsi finansman ihtiyacını en üst seviyeye taşıyor. Finansman ihracatın en önemli enstrümanı. Diğer bankalarında destekleri var ama Merkez bankasının reeskont kaynakları için çok önemli kaynak ve destek bu konuda Ticaret Bakanlığımızda Hazine ve Maliye bakanlığımızda açıklamaları son derece önemli ve anlamlı bugünkü açıklamalarında dolayı bakanımıza da teşekkür ediyoruz. 30 milyar dolarlık reeskont kredisinin hem ihracatçılara hem de KOBİ’lere kullanılıyor olması da önemli.